Política 21/08/2013

Ximenis (CUP) assegura que la moció de censura a Arenys de Munt respon a "una ànsia per ocupar cadires"

Els impulsors de la moció asseguren que actuen per "responsabilitat" i per les peticions dels veïns

Agències / Marc Toro
3 min
L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, al balcó de l'Ajuntament / ACN

Arenys de Munt / Prada de ConflentL'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manuel Ximenis (CUP), ha rebut amb sorpresa el fet que ERC, CiU i PSC s'hagin posat d'acord per presentar una moció de censura. En declaracions a l'ACN, Ximenis afirma que l'estratègia respon a "una ànsia per ocupar cadires, més enllà de valorar la gestió política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde valora positivament els seus dos anys de mandat –destaca la reducció del deute de l'Ajuntament– i assegura que no hi ha motius "objectius" per fer-lo fora. "No hi ha hagut ni malversació de fons, ni corrupció, ni un endeutament excessiu", ha etzibat. A més, retreu a ERC que hagi negociat a dues bandes i a esquenes seves: "La CUP i ERC estàvem negociant la possibilitat de consolidar un govern".

ERC, CiU i PSC explicaran aquest dijous els detalls de l'acord al qual han arribat les tres formacions per propiciar un canvi de govern a Arenys de Munt, on des de fa dos mesos hi governava la CUP en minoria. Al juny, CiU va abandonar el govern municipal i durant aquest temps s'ha estat cuinant un pacte a tres bandes per desbancar Ximenis.

"Ens agafa per sorpresa perquè estàvem negociant amb ERC la possibilitat de consolidar un govern i no ens havien fet explícit que al mateix temps estaven negociant amb els altres", ha comentat l'alcalde. "Amb ERC hem negociat a partir d'un projecte i estàvem disposats a negociar altres qüestions, com el fet de cedir-los l'alcaldia, però no hem tingut temps d'avançar", afegeix Ximenis.

Els retrets a ERC no s'acaben aquí. Ximenis assegura que els republicans "volien parlar més de càrrecs que no pas de programa" i que potser ara ja veuen "realitzats" els seus objectius. Sobre els exsocis de CiU, el líder de la CUP a Arenys de Munt explica que durant dos anys hi ha treballat "molt de gust" i reitera que la seva sortida del govern municipal va estar motivada per criteris "subjectius".

En aquest sentit, Ximenis fa una valoració positiva dels seus dos anys de mandat i en destaca, sobretot, la reducció del deute de l'Ajuntament. "Havíem reduït de manera important les despeses estructurals i volíem repercutir-ho entre tota la gent del poble. Teníem la proposta d'abaixar l'IBI del 10%", detalla l'alcalde.

En declaracions a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, Ximenis ha subratllat la sorpresa davant la notícia perquè ha dit ha arribat en "un moment molt dolç pel país". Un moment en què ha recordat que la "ciutadania està activada per la independència". "Fan un flac favor al país i a l'independentisme", ha afirmat.

La versió dels impulsors de la moció

Tanmateix, fonts municipals han explicat a Europa Press que l'acord és fruit que el consistori era "ingovernable" des que el juny CiU va abandonar el govern i, de fet, en l'últim ple abans de l'estiu Ximenis va perdre la gran majoria de les votacions. Fonts dels grups impulsors de la moció de censura –que aquest dimecres tenen una última reunió per tancar alguns serrells de l'acord– han explicat que actuen "per responsabilitat" i moguts per les peticions de molts veïns.

"No pots caminar 40 metres sense que no et diguin 'hem de fer alguna cosa' perquè l'Ajuntament no ens escolta", assegura un regidor del municipi, que afirma que moltes entitats municipals estan molestes amb l'actual govern per un repartiment de subvencions que consideren injust.

La intenció d'ERC, CiU i PSC és registrar la moció de censura el 27 d'agost, que podria dur-se a terme a partir del 7 de setembre, una vegada complert el termini de 10 dies que estableix la llei.

stats