Política 13/11/2016

El dia que Joan Coma i Irene Rigau van ser parella de fet

L'apel·lació a la unitat de la concentració contra la judicialització del procés es visualitza en la sintonia entre l'exconsellera i el regidor cupaire de Vic

Laia Vicens / Gerard Pruna
3 min
El dia que Joan Coma i Irene Rigau van ser parella de fet

BarcelonaUn a un, a mesura que han estat cridats per megafonia i aplaudits pel públic, l'alineació de càrrecs electes investigats fa la seva entrada a l'escenari que presideix la concentració que ha omplert l'avinguda Maria Cristina de Barcelona contra la judicialització del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La convocatòria de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI en contra de la judicialització vol ser també un clam a la unitat, tant entre els partits sobiranistes (per tal d'afrontar conjuntament l'embat judicial de l'Estat), com entre els partits i la societat civil (perquè la resposta sigui massiva). I la unitat és per tot arreu excepte quan sonen 'Els segadors', i hi ha qui alça el puny, qui fa el gest de les quatre barres i qui simplement canta amb entusiasme.

Units, sí, però ordenats per partits. Com a mínim a l'hora d'atendre els mitjans. Abans de començar l'acte, un núvol de càmeres, micròfons i periodistes s'aplega al voltant de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la primera d'atendre els mitjans. Després d'ella parlaran la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el regidor de la CUP a Vic Joan Coma i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i també el regidor a Badalona José Téllez. Just després, entren en escena l'expresident Artur Mas, acompanyat dels seus consellers, com ell investigats pel 9-N, Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega.

La unitat fa a vegades també estranyes parelles. Just quan els cupaires s'aparten de davant les càmeres per deixar que els membres del Govern es col·loquin per fer les declaracions, Rigau exclama: "Coma! Ja tornem a trobar-nos! Aviat serem parella de fet!" El regidor de la CUP a Vic somriu i saluda Rigau: "Hola, consellera!" Tots dos es van trobar ahir a Catalunya Ràdio, en un debat en què van mostrar el seu desacord sobre com afrontar l'embat judicial de l'Estat i si la resposta ha de ser la desobediència. Avui, més relaxats, mostren sintonia.

Unitat també entre els mitjans a l'hora de maleir la música que ressona pels altaveus i que fa que tinguin problemes per gravar les declaracions dels polítics. Hi ha poc espai, tant, que qui acaba agafant el micròfon de Telecinco mentre Artur Mas respon a les preguntes dels mitjans és Francesc Homs, que estira el braç com si fos un periodista per atrapar el "no defallirem" de Mas.

L'ordre torna en començar l'acte, quan tothom es col·loca al seu lloc. A primera fila hi ha els membres del Govern, encapçalats avui per Oriol Junqueras, el vicepresident, perquè Carles Puigdemont és a Amer, on l'han fet fill predilecte. El líder d'ERC ha arribat amb la seva número dos al partit, Marta Rovira, i amb els consellers Raül Romeva i Dolors Bassa, que proven de fer-se un lloc entre la gent, no sense dificultats. "Heu d'anar junts!", criden des del públic. I Romeva, potser fent honor a la llista que va encapçalar el 27-S, diu: "Ja hi anem, de junts, ja hi anem!"

Ben a prop dels representants d'ERC hi ha Mas, Rigau, Homs i Ortega, i unes files més enrere Santi Vila xerra animadament amb alguns manifestants. A l'esquerra de l'escenari s'hi apleguen nombrosos representants de la CUP, com alguns dels seus alcaldes, el diputat Albert Botran o l'exdiputat David Fernàndez.

A tots ells, i també a les 80.000 persones que els acompanyen, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, els llança un missatge: "Comença l'hora de la mobilització permanent". El procés reclama dosis de paciència i serenor. I, si no, que l'hi preguntin a un jove que, enmig de la multitud que lentament abandonava l'avinguda Maria Cristina en acabar l'acte, meditava, amb els ulls tancats i les cames creuades, assegut a les escales de la Fira.

stats