CONSULTA
Política 24/12/2013

Herrera revela que va suggerir a Mas fer una "pregunta-arbre" a la consulta

El coordinador nacional d'ICV lloa l'actitud de "prudència" i de "responsabilitat" del president, que va donar forma al redactat definitiu

Efe
1 min
Joan Herrera durant la seva intervenció al Palau de la Generalitat en l'anunci de la data de la consulta / PERE VIRGILI

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha revelat aquest dimarts que va parlar fa unes quantes setmanes amb el president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el possible escenari d'una "pregunta-arbre" en la consulta sobiranista a l'estil de Puerto Rico, format que finalment ha estat el consensuat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Herrera ha revelat que fa unes sis setmanes –a mitjans de novembre– va compartir amb el president català la possibilitat d'una "pregunta-arbre", com l'experiència de Puerto Rico en què el referèndum va tenir tres possibles respostes sobre el seu estatus i relació amb els EUA.

"Ho vam compartir, era un escenari possible, però qui materialitza la pregunta-arbre és el president quan ens planteja la concreció de la pregunta", ha precisat el dirigent ecosocialista, que no ha volgut donar més detalls sobre les respostes que ell contemplava a l'hora de preguntar sobre el futur estatus de Catalunya.

Herrera ha alabat l'actitud de "prudència" i de "responsabilitat" de Mas, malgrat que no va proposar de forma literal la seva proposta de pregunta, en "nom" de l'acord entre els partits favorables al dret a decidir. Per al líder d'ICV, la pregunta que han consensuat els partits és un "bon acord", ja que permet "sumar" federalistes i a independentistes, cosa que "alguns creien que era impossible" d'aconseguir.

Herrera ha vaticinat que la primera de les preguntes −"Vol que Catalunya es converteixi en un Estat?"− tindria un sí "aclaparador", cosa que, segons ell, donarà un "mandat claríssim" per negociar l''statu quo' actual.

stats