Política 09/10/2016

Jordi Puigneró: “El procés pot fer que hi hagi més ‘hackers’ interessats a fer mal”

secretari de telecomunicacions

N.o.
2 min
Jordi Puigneró: “El procés pot fer que hi hagi més ‘hackers’ interessats a fer mal”

BarcelonaJordi Puigneró és secretari de Telecomunicacions del Govern i president del Cesicat, un ens que, després d’estar sota el paraigua del departament d’Empresa, aquesta legislatura depèn de la conselleria de Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És normal, l’augment dels ciberatacs?

A escala mundial hi ha un augment que no difereix gaire del que es registra a Catalunya. El fet que l’activitat social, personal i econòmica es traslladi a la xarxa provoca que els malfactors també siguin ara al món digital.

Té a veure amb el procés d’independència?

El procés pot incentivar que hi hagi més hackers interessats a fer-nos mal, però són un problema generalitzat a escala mundial com a conseqüència de la revolució digital. En un món en què el nombre de ciberatacs no para d’augmentar, i en què cada cop són més dirigits, refinats i lucratius, l’agència de ciberseguretat [l’ens en què es transformarà el Cesicat] serà el servei públic que vetllarà per evitar-los. També els que tenen l’objectiu de rebentar el procés.

Quins són els ciberatacs més freqüents?

L’any passat els atacs més freqüents van ser els de codi maliciós, entre els quals els randsomewares o segrestos digitals. Els atacants aconsegueixen informació i demanen diners a canvi. Es produeixen sobretot a l’entorn empresarial, però a la Generalitat també hi ha hagut intents que han afectat ordinadors concrets, no pas serveis o departaments concrets. El xantatge a la Generalitat es fa més difícil.

La Generalitat està preparada per afrontar la culminació del procés en matèria de ciberseguretat? En l’atac del 9-N es van col·lapsar diversos serveis.

Sí, estarem preparats i per això ens reforçarem amb la creació de l’agència de ciberseguretat. Ens empara l’Estatut d’Autonomia. El 9-N vam comprovar la bel·ligerància amb què ens podien atacar. No havíem patit mai cap atac com aquell, ni n’hem tornat a patir.

stats