COMISSIÓ DEL FRAU
Política 23/02/2015

"El Testarrosa el vaig comprar, però no em feia cap il·lusió": Jordi Pujol Ferrussola, en 10 frases

El primogènit de l'expresident de la Generalitat s'ha mostrat segur en les seves intervencions davant les preguntes dels diputats i ha comentat obertament la seva activitat empresarial i la seva col·lecció de cotxes

Ara
3 min
Jordi Pujol Ferrussola, entrant a la comissió d'investigació / FRANCESC MELCION

Barcelona1 - "La deixa són unes divises que el meu avi va produir i mai han entrat a Espanya. Mai he sabut com es van administrar aquells diners fins que els anys 90 em diuen que me'n faci càrrec. No hi ha cap document oficial [sobre la deixa]. A partir del 90 jo em faig càrrec d'aquesta deixa i no els diré d'aquest tema perquè el 26 de març haig de comparèixer al jutjat i és allà on toca explicar les primícies."

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2 - "El mite dels paradisos fiscals són els moviments que ha fet el BBVA, que ara m'ha fet fora del banc. Quan el banc t'ofereix una sèrie de productes no preguntes on són els diners exactament. [...] No he operat mai en paradisos fiscals, tinc els diners al BBVA i ell els té destinats no sé on, no li ho pregunto. L'altre dia la Belén Esteban va dir que també tenia comptes a les Illes Caimán, i no és veritat, té els diners al banc i és el banc que els mou."

3 - "Ara veig que he comès un error, jo hauria d'haver muntat un despatx amb més gent. Si hagués estat cobert amb un PriceWaterhouse o un gran despatx ara no tindria aquest problema. [...] Des del carrer Ganduixer no s'ha fet res del que em diu que li diuen. Jo no sóc capaç de gestionar gent. He repetit que segurament el que hauria d'haver fet és posar-me en un despatx d'advocats o economistes com n'hi ha tants i les coses que he fet haguessin quedat protegides. [...] No sóc empresari, no sóc capaç de gestionar."

4 - "Em preguntaran com és que puc parlar de tants temes especialitzats diferents de com guanyar diners, doncs faig com vostès. A la primera comissió d'investigació de la primera legislatura el senyor Antoni Gutiérrez Díaz era pediatra però era a la comissió d'Ascó. Sabia alguna cosa de manteniment d'una central nuclear? Hi ha molta gent que pot fer moltes coses sense que hagi de ser especialista amb tot. Un altre exemple, amb la fallida d'Spanair hi ha una senyora d'ERC, llicenciada en filologia i màster en gramàtica, i jo penso: 'Hi entén alguna cosa d'Spanair?'. I ningú l'ha posada en dubte. Hi hi ha diputats que són en 6 o 7 comissions, jo faig el mateix, si tinc algun dubte agafo un tècnic. Avui tenim una notícia importantíssima: Acciona fitxa Laia Bonet per millorar la imatge d'ATLL. ATLL l'agafa per millorar la seva relació amb l'administració."

5 - "Un leitmotiv que sempre m'ha acompanyat és que no vull fer res públic ni directament ni indirectament. Davant el boom econòmic a Catalunya i Espanya el meu objectiu és buscar empresaris molt discrets i de confiança amb qui pugui fer negocis basats en la paraula, que és legal. [...] No he cobrat mai de cap adjudicatari d'una administració pública. El risc era pel meu pare i no tinc cap dret rebentar el llegat del meu pare."

6 - "Mai he estat a l'administració del partit, he estat militant de base. Mas mai em va treure de l'administració del partit perquè jo no hi era. [...] El senyor Mas és molt amic meu. Els meus amics a vegades els veig una vegada l'any però hi tinc una bona connexió. El senyor Mas no té temps de trucar-me, el dia que el necessiti es posarà el telèfon."

7 - "Jo veig pel diari que estic a la llista Falciani, estic tan sorprès com vostè. Avui no tinc diners fora. He tingut diners fora i he regularitzat unes situacions. [...] Hi va haver un moment que tots ens pensàvem que hi hauria 'corralito' i amb una transferència oficial la Mercè i jo vam enviar els diners a Luxemburg pensant que hi podia haver un catacrac"

8 - "És tan llaminer això dels cotxes. Hi ha gent que es pot comprar un avió, cases... A mi m'agraden els cotxes vells. Tinc un Lotus del 1965 que vaig comprar el 1997. Tots els cotxes que compro els compro en un estat... aquest era mig bo. El 1997 vaig comprar també un Mercedes Pagoda 230 en unes condicions deplorables i un Porche 356 que era en una casa mig abandonada al costat del circuit de Jarama, que el tenia al jardí i els gossos hi feien el que volien. [...] El Testarrosa el vaig comprar a una persona que passava un mal moment però no em feia cap il·lusió."

9 - "Els meus pares es casen fa 59 anys i encara viuen al mateix pis. Són diners que mai han tocat territori espanyol però no sé d'on vénen i no m'ha interessat mai. El meu pare podia portar un tren de vida molt superior al que portava però per les seves conviccions mai ho va fer. El meu pare tenia clar que els diners no eren per ell, eren per la seva dona i fills si li passava res."

10 - "Diuen que la gravació de La Camarga la senyora [Alícia Sánchez-]Camacho la va fer amb el senyor [José] Zaragoza i que ho van fer arribar a [Alfredo Pérez] Rubalcaba, que no ho va trobar important. [...] Me'n van fer arribar una còpia al despatx anònimament."

stats