Política
Política 06/09/2011

José Montilla: “El Govern té el nostre suport en la lluita per la immersió lingüística i el sistema educatiu actual”

El primer secretari del PSC destaca “els bons resultats demostrats” pel model educatiu català i lamenta que el Govern tingui un soci “preferent” (PPC) que “és el principal adversari” en l'aspecte lingüístic

Redacció
2 min
José Montilla, ex president de la Generalitat i primer secretari del PSC, en una entrevista aquest dimarts als Matins de TV3

BarcelonaJosé Montilla assegura que el el Govern té el suport del PSC “en la lluita per la immersió lingüística i el sistema educatiu actual”. Ho ha ratificat en una entrevista als Matins de TV3, en que s'ha mostrat ferm en “els bons resultats demostrats” pel model educatiu català. L'ex president de la Generalitat lamenta que el Govern tingui un soci “preferent” que “és el principal adversari” en l'aspecte lingüístic, en una clara referència al PPC, i considera natural que darrera d'un recurs polititzat hi hagi “una sentència amb connotacions polítiques”. El primer secretari del PSC creu que “sentències com la del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut” i ara la del TSJC “no ajuden en l'encaix entre Catalunya i Espanya” i es ratifica en la “desafecció” política que aquestes mesures provoquen en els ciutadans, agreujada en bona part per “la crisi econòmica”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montilla afirma que les retallades en els pressupostos “són necessàries” degut a l'actual financera actual, però ha volgut subratllar les diferències en política econòmica entre l'actual executiva catalana i l'anterior, presidida per ell: “ara s'han hagut de retallar els pressupostos com ja es va haver de fer el 2009 i 2010, però en aquells moment no es van retallar determinades polítiques “de l'estat del benestar”, ha dit l'ex president, que assegura que “no podem tenir serveis de l'estat del benestar de països nòrdics amb impostos baixos, les dues coses no són compatibles”. Montilla assegura que els ingressos procedents del impostos “ja es van començar a disminuir a finals del 2007”, però no per això “vam deixar de prendre mesures per mantenir-nos en l'estat del benestar”, subratlla l'ex president, que també s'ha referit al pacte fiscal reclamat per CiU al govern espanyol, i ha dit que al 2013, “quan finalitzi el sistema de finançament que tenim en vigor”, serà en aquest moment “de pensar com el millorem” i “caldrà veure les propostes que hi ha”, supeditades per “la situació econòmica que tinguem”.

El primer secretari del PSC també s'ha pronunciat sobre la reforma constitucional, de la que ha assegurat que “es dóna per unes circumstàncies econòmiques agreujades al llarg del mes d'agost, però també per una suggerència del BCE” que no es pot subestimar “com a comprador de deute espanyol”. El PSOE “són conscients que aquesta reforma no donaran vots”, assegura Montilla, que no obstant creu que “és un gest de responsabilitat” tirar-la endavant. De totes maneres, l'ex president considera que “s'haurien d'haver fet més esforços per incloure tothom”, malgrat que finalment “potser alguns partits haurien decidit auto-marginar-se” igualment.

stats