ENTREVISTA
Política 09/01/2016

Josep Rull: “En un 6-M amb llistes separades, CDC hi concorreria amb les seves sigles”

El coordinador general de CDC assegura que "la CUP està desaprofitant una oportunitat històrica"

Antoni Bassas
3 min

BarcelonaDurant els últims tres mesos, Josep Rull (Terrassa, 1968) ha sigut un dels principals negociadors de Junts pel Sí en les converses mantingudes amb la CUP. Coordinador general de Convergència des del juliol de l’any passat, Rull insisteix que la millor fórmula per anar a les eleccions és reeditar Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Estan negociant o intenten no ser el primer a aixecar-se de la taula?

No, no. Estem negociant.

Sobre quina base? ¿De què més es pot parlar quan la CUP no vol Artur Mas i vostès el defensen?

Hi pot haver mecanismes intermedis, però la posició és difícilment movible. Si la movem, el procés deixa de ser viable perquè en lloc d’eixamplar la base, la reduïm.

¿En cap moment hi ha hagut la idea de dir que no es pot sacrificar un procés per una sola persona?

El problema és posicionar-se en un “el que representa vostè ho volem excloure del procés”. Si s’exclou una part del país, el procés perd potència. L’objectiu és que el 48% dels votants independentistes es vagi eixamplant. Si no es fa des de la transversalitat, tot plegat perd competitivitat.

En què ha cedit Junts pel Sí?

En molts aspectes vinculats al pla de xoc, al full de ruta i en el procés constituent. Aquí no definim l’estació final, no diem com ha de ser el país. L’objectiu era que fos una legislatura de transició.

N’hi ha que han recordat que Mas, quan li va convenir, va ser el quart de la llista sobiranista.

Era un mecanisme per convertir aquelles eleccions en plebiscitàries. Ara arribem a la conclusió que és tan important el què com el com. En aquests moments, els 72 diputats no són per arribar a la independència. 62 i 10, ara, no sumen.Això no se sabia ja la nit del 27-S?

Crèiem que era possible una aproximació de posicions. No hem tingut por a pactar amb qui que no pensa com nosaltres i, en el nostre entorn, negociar ha sigut complicat.

Haver aprovat la declaració de ruptura sense tenir pacte per a la investidura devia ser un error, no?

Em nego a acceptar que fos un error, però hi va haver un problema de sincronia de terminis. Vam fer un pas endavant molt potent, sense tenir garantida la rereguarda. Quan tu avances amb aquesta potència, has de tenir un govern capacitat per tirar-ho tot endavant. Si no haguéssim fet la declaració, les possibilitats d’acord eren remotes.

¿Aquell text del 9-N va perdre el favor internacional?

Vam perdre la batalla del context. Hi va haver la sensació que alguns dels elements apel·laven a la desobediència i que qüestionaven totes les normes de l’estat espanyol.

La CUP té la culpa de tot?

Crec que desaprofita una oportunitat històrica. S’avantposa una ideologia a una estratègia de país. Encalla el procés, en aquest moment.

Potser es va malinterpretar l’abraçada entre Mas i David Fernàndez.

Potser sí, però jo defenso les abraçades. Aquell gest potser va generar una percepció diferent del que és la CUP, però no m’agradaria que el meu país renunciés a les abraçades.

¿Volen anar amb ERC a les eleccions del mes de març?

Volem explorar aquesta via. El 27-S crèiem que votàvem sobre el què, i ara cal un com que el faci viable. És a dir, una majoria parlamentària que permeti constituir govern. En una segona volta, Junts pel Sí pot tornar a ser un instrument d’èxit.

¿Després d’assolir 62 diputats, pot dir que “junts sumem més”?

Després del que va passar a les eleccions a Madrid, encara ho dic amb més contundència: sí.

Mas va oferir dijous a ERC formar govern de coalició a partir de dilluns, i els republicans van respondre que seria un “frau democràtic”. No veig gaire temperatura per reeditar la coalició de Junts pel Sí.

És legítim que ho explorem. Si estem convençuts que hi ha una eina que és bona i que el mandat democràtic existeix, i que ara el problema és la majoria interior per fer-lo viable, consolidem aquesta posició. Els vots independentistes hi són.

Si no es reedita la coalició, ¿hi aniran amb les sigles de CDC?

Sí. El nom de Convergència el volem visibilitzar, ara i sempre.

Si les eleccions són el 6 de març, vostès aniran als quarts comicis en cinc anys sense refundar-se.

El partit és sòlid, en aquests moments. Necessita elements de posada al dia. Es tracta d’actualitzar els objectius fundacionals.

No se li deu escapar que al març hi pot haver una majoria d’esquerres que deixi CDC a l’oposició.

Intentarem explicar als catalans que hi ha un model de societat que ens pot permetre assemblar-nos a països com Àustria o Dinamarca.

¿Mas seria el candidat d’una reedició de Junts pel Sí?

Ho plantegem com una segona volta. N’hem de parlar a fons.

¿Sent la necessitat de demanar disculpes a la gent que s’ha manifestat al llarg dels últims anys?

Em genera responsabilitat. Quan et venien temptacions d’aixecar-te de la taula, pensava en ells.

stats