POLÍTICA
Política 26/06/2011

Junqueras compta amb CiU i ICV per “avançar cap a la independència”

"Cal un consens de diverses forces polítiques si volem avançar cap a la independència", diu l'aspirant a la presidència d'ERC, que vol traslladar a la política nacional els acords a l'Eurocambra, on és diputat, i a Sant Vicenç dels Horts, el municipi on és alcalde. Diu que està disposat a donar suport al projecte de pacte fiscal de CiU

Acn
2 min
Oriol Junqueras és aspirant a presidir ERC / ACN

Brussel·lesOriol Junqueras vol ser el "candidat de consens" que recuperi el suport electoral d'ERC i faci del partit una força "útil i potent" per Catalunya. En una entrevista amb l'ACN, l'aspirant a presidir ERC es marca com a objectiu "construir consensos no només dins d'ERC, sinó en el conjunt del país". "M'agradaria contribuir des d'ERC a bastir un gran consens nacional que ens ajudi a complir els nostres objectius", defensa i esmenta la independència, l'estat del benestar i els valors republicans com a prioritats. L'eurodiputat, càrrec que deixarà al Nadal, confia poder traslladar a la política nacional els acords d'ERC amb CiU i ICV-EUiA a l'Eurocambra i a Sant Vicenç dels Horts, on és alcalde. Junqueras evita parlar de noms i càrrecs, i assegura que el que cal a ERC és un "lideratge col·lectiu". "El que necessitem és un equip, no necessitem un nom, ni tan sols el meu nom no arregla ni soluciona res", defensa. 


Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat a encapçalar ERC vol anar més enllà de la concòrdia interna que ha de recuperar ERC i reclama un "gran consens nacional". "Volem arribar a establir grans consensos polítics, socials, econòmics i culturals al nostre país que ens permetin fer el gran salt endavant que necessitem: l'alliberament nacional. I que ens ajudin també a defensar l'estat del benestar, que en aquest moment està en perill, i a implementar els valors republicans", diu. "Si no som capaços d'aconseguir bastir aquests amplis consensos", precisa, "no aconseguirem els grans objectius que ens plantegem". "Catalunya serà un país independent, serà una república en el marc de la Unió Europea que defensarà el model de l'estat del benestar", assegura Junqueras. "No sé quan passarà ni de quina forma concreta, però estic segur que si ens hi posem, ho aconseguirem", afegeix.

Suport al concert econòmic de CiU


Junqueras es mostra disposat, per exemple, a col·laborar amb CiU pel concert econòmic, que veu com un pas cap al seu objectiu final d'un estat propi. "Donarem suport a la societat catalana en el camí cap al concert econòmic. Si aquest camí l'encapçala l'actual Govern de la Generalitat amb el suport del grup parlamentari de CiU, nosaltres hi estarem al costat", defensa Junqueras. "Estem disposats a arribar tan lluny com el nostre país necessita, i estem disposats a fer aquest camí amb tothom que el vulgui fer amb nosaltres", defensa. "Si només volen fer un tram de camí, de moment, fem aquest tram de camí junts, però nosaltres sabem on volem anar", afirma. I afegeix que "si ens deixen sols en el camí de la independència, avançarem sols".

A ERC, “tothom hi té cabuda”

L'eurodiputat vol presidir una ERC "com la de tota la vida" i "tan nova com faci falta". Junqueras nega que la direcció actual del partit, encapçalada per Joan Puigcercós, sigui perjudicial pel nou projecte. "No hi ha cap persona, cap ni una a ERC, que sigui negativa pel partit", defensa. Amb tot, manté que caldrà trobar "la ubicació necessària per tothom". "Tothom hi té cabuda, però hem de veure exactament com ho combinem", diu Junqueras. Junqueras creu que ser president d'ERC és "absolutament compatible" amb la seva responsabilitat com a alcalde, però deixarà de ser membre de l'Eurocambra cap al Nadal.

stats