Política 05/05/2017

Junqueras veu la compra d'urnes com un "senyal inequívoc" del Govern amb el referèndum

En una altra compareixença després de la reacció del govern espanyol, el vicepresident econòmic ha dit que "de convocatòries electorals n'hi ha moltes que es fan amb urnes"

Ara
3 min
Oriol Junqueras i el delegat del Govern als Estats Units, Andrew Davis

BarcelonaL'acord del Govern per licitar la compra de 8.000 urnes per al referèndum desbloqueja el conflicte intern a l'executiu que, com va publicar l'ARA, va viure amb tensió la presa de decisió de qui havia de fer el pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la distància, Oriol Junqueras treu pit de l'acord, que -ha assegurat- demostra un "senyal inequívoc" de compromís amb la votació. "El nostre compromís amb el mandat democràtic és total i absolut", ha ressaltat el vicepresident econòmic, que ha afegit que aquest és només el primer pas per aconseguir que els catalans puguin votar i ha advertit que l'engranatge no s'aturarà. "L'arquitectura del referèndum està perfectament definida", ha destacat des de Nova York.

Junqueras ha valorat aquest acord com "un pas més" del 'timing' fixat en els preparatius de la consulta i ha assegurat que el Govern és conscient de quin és l'objectiu final. "Avui s'ha anunciat una decisió, el nombre d'urnes que es necessiten, i la resta de passos s'aniran anunciant quan pertoqui", ha conclòs.

Després de la reacció del govern espanyol, Junqueras ha tornat a parlar des de Nova York de l'acord per comprar les urnes. Aquesta vegada, però, el vicepresident econòmic ha evitat parlar del referèndum. "El que fem és preparar-nos per assumir les responsabilitats que ens corresponen. En aquest cas, de convocatòries electorals n'hi ha moltes", ha explicat. "I es fan amb urnes", ha afegit.

Per la seva banda, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat que el govern no tem cap tipus de represàlia ni que es pugui aturar la compra d'urnes perquè n'és "plenament competent" i perquè està actuant sota la legalitat vigent. Governació, a través d'un acord marc és qui finalment farà l'encàrrec de les urnes pel referèndum, les quals, ha explicat que seran 8.000 de metacrilat i 4.000 de cartró.

Borràs, però, ha evitat relacionar directament la compra d'urnes amb el referèndum i ha justificat la informació que es va conèixer ahir explicant que és "lògic que com a Govern vulguem tenir els diferents elements necessaris per tirar endavant processos electorals". De totes maneres, la consellera sí que ha refermat "el seu compromís i el de la resta de consellers" amb la celebració d'una consulta que el Govern "vol pactada amb l'Estat".

Des de Catalunya, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, també ha coincidit que la intenció de comprar urnes és una "prova de la determinació absoluta" del Govern i el Parlament a tirar endavant el referèndum. Així, ha dit que tal com s'estan preparant els "instruments" a la cambra catalana, des de l'executiu també s'engeguen els preparatius logístics de la votació.

Tardà demana entendre la "improvisació"

"Evidentment que estem improvisant", ha assegurat el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que ha demanat comprensió a la ciutadania. "Estem improvisant com ho va fer Macià quan va proclamar la República", ha afegit el dirigent republicà, que ha subratllat en una entrevista a TV3 el caràcter "titànic i extraordinari" del Procés.

Tardà ha assenyalat que l'organització d'un referèndum d'independència "no s'havia fet mai" i ha remarcat que ningú "havia previst què passaria". Aquest fet, segons ha afirmat, justifica la "improvisació" de l'executiu en l'organització de la votació, juntament amb l'actitud hostil del govern espanyol. "Ens ho posen molt difícil", ha sentenciat.

El portaveu republicà s'ha mostrat convençut que els col·legis electorals s'obriran el dia del referèndum -previst per a la segona quinzena de setembre o la primera setmana d'octubre-, tot i els embats de l'Estat. "Si venen a buscar-nos quedaran retratats i perdran", ha dit Tardà, per bé que ha reconegut que les "inhabilitacions, les multes i les amenaces de presó fan patir". Malgrat tot, el diputat d'ERC ha remarcat que la "democràcia és invencible".

La CUP celebra la decisió però reclama data i pregunta

El diputat de la CUP Albert Botran, després de la roda de premsa en suport als encausats del Parlament, ha valorat positivament la decisió del Govern de comprar urnes però ha demanat que s'anunciïn aviat també la data i la pregunta.

"Comprar urnes ens sembla positiu. Esperem que la pròxima mesura sigui concretar la data del referèndum i la pregunta a les paperetes", ha assegurat el cupaire en declaracions als mitjans de comunicació. També ha dit que la societat catalana vol "concreció" i avançar amb "determinació" cap a la votació.

Jordi Sànchez celebra el canvi de rumb

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha celebrat l'acord del Govern. Així ho ha expressat a Twitter, on ha adjuntat dues portades de l'ARA: en la primera, de l'11 d'abril, s'hi pot llegir 'Tensió al Govern per decidir qui compra les urnes', mentre que la segona és la d'aquest divendres, en què s'explica que s'ha arribat a un acord per adquirir-les. Sànchez ha acompanyat les fotografies amb un missatge d'optimisme: "Entre les dues notícies hi ha més de 23 dies. Hem sortit d'un camí fosc i perdedor a un altre de lluminós i guanyador".

stats