PROCÉS SOBIRANISTA
Política 01/07/2016

Junqueras considera "hipòcrites" els no independentistes que exigeixen que el Govern actuï com un estat

El vicepresident de la Generalitat subratlla que a Catalunya ja hi ha majories socials per canviar la realitat i que a Espanya no n'hi haurà, almenys, fins al 2020

Agències
2 min
Oriol Junqueras, en l'acte de clausura de la UPEC, al costat del secretari general d'UGT, Camil Ros

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha qualificat "d'hipòcrites" tots aquells partits que exigeixen que la Generalitat "actuï amb unes responsabilitats per a les quals no té eines, però li neguen les eines o, per omissió, no ajuden a fer que les tingui". En el marc de la cloenda de la XII edició de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), Junqueras no ha volgut apuntar explícitament a ningú, però ha fet una crítica general a tot l'arc parlamentari català, que obvia els "límits" que condicionen la feina d'un govern autonòmic. No ha parlat de la CUP, però ha citat dues de les reivindicacions "impossibles" de l'esquerra anticapitalista, com saltar-se pressupostàriament els objectius de dèficit o impagar el deute públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, el número 2 de l'executiu ha subratllat que a Catalunya ja existeixen les majories per canviar la realitat (a través de la independència) i, en canvi, després del 26-J s'ha demostrat que a l'Estat no existeix cap majoria de canvi. S'ha referit, per exemple, a les reformes laborals espanyoles. "Si a Catalunya ara mateix hi ha prou consens per derogar-les, i a Madrid acabem de veure després de les eleccions de diumenge que no n'hi ha, llavors què ens proposen?", ha preguntat als contraris a la independència. "Esperar fins a tardor de 2020 per veure si hi ha una nova majoria?".

"Si aquí podem tenir prou majories com per derogar les dues reformes laborals, per què esperar?", ha insistit Junqueras abans d'afegir que "no hi ha cap garantia que el 2020 les majories a l'estat espanyol hagin de ser diferents". En conseqüència, ha subratllat el vicepresident, "si a la societat catalana hi ha majories per prendre decisions sobre coses com la que he esmentat, seria una llàstima que renunciéssim a prendre-les a l'espera del que pugui passar a Espanya els anys 2020 o 2024".

stats