Política 06/10/2017

Junqueras assegura que el govern espanyol ha pressionat el Sabadell i CaixaBank perquè marxin de Catalunya

El vicepresident evita confirmar la DUI i diu que "hi haurà una actuació responsable" del Govern

Ara
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat.

BarcelonaPrimer només ho ha insinuat, dient que el govern espanyol "ha utilitzat tota mena de mecanismes que no utilitza cap altra democràcia", però després ho ha confirmat amb un simple "sí". Segons el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, el govern espanyol ha pressionat el Banc Sabadell i CaixaBank perquè traslladin la seva seu social fora de Catalunya arran de l'1-O i la voluntat del Govern de declarar la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha atribuït la decisió de les dues entitats a les coaccions del govern Rajoy. "Tothom es fa càrrec de l'actitud del govern espanyol", ha dit primer. Una estona després, preguntat per si el decret que prepara el govern espanyol per facilitar el trasllat exprés del domicili social de les empreses catalanes fora de Catalunya era la prova de les pressions, Junqueras ha respost: "Sí". Segons ell, amb aquesta actitud el govern espanyol "es perjudica a si mateix". "Amb la intenció d'encarir els costos de transició prenen decisions que són contraproduents també per al govern espanyol", ha afirmat.

Ara bé, Junqueras ha intentat treure ferro a la decisió. Segons ha dit, es tracta d'una "decisió de caràcter temporal, com demostren les seus elegides", i que, a més, "no afecta" l'operativa de la Generalitat, amb aquests bancs, perquè es mantindran a Catalunya els serveis centrals i els centres operatius de les dues entitats. "Estem en un món global, on la gent opera amb bancs de totes les parts del món", ha afirmat el vicepresident, que també ha posat en relleu el "molt bon comportament" de l'economia catalana i la seva capacitat de captar inversions estrangeres, que ara estan en "rècord històric".

Junqueras evita confirmar si hi haurà DUI

El líder d'ERC ha evitat confirmar si dilluns el Parlament declararà la independència. Després que el Tribunal Constitucional suspengués ahir el ple, Junqueras no ha volgut concretar si finalment Junts pel Sí i la CUP tiraran el ple endavant i es proclamarà la independència, tal com preveu la llei del referèndum i de transitorietat. "Dilluns hi haurà una actuació responsable per part del Govern", s'ha limitat a dir.

stats