DEBAT SOBIRANISTA
Política 05/01/2016

La CUP demana una nova reunió a Junts pel Sí però insisteix a canviar de president

Junqueras colla Mas per seguir negociant, mentre que veus d'ERC l'insten a fer un pas al costat

Roger Tugas
4 min
Junqueras i altres dirigents d'ERC en la reunió de l'executiva ampliada / RUTH MARIGOT

BarcelonaLa CUP no tira la tovallola i ha enviat una carta aquest dimarts a CDC, ERC, Junts pel Sí i les entitats sobiranistes per explicar-los directament què va decidir diumenge el seu consell polític i el grup d'acció parlamentària i, en ella, subratlla que les negociacions no estan trencades. Així, la missiva demana una reunió amb els partits i les organitzacions i destaca que, després d'haver esmerçat "tots els esforços i anhels en la negociació amb Junts pel Sí amb la voluntat d'arribar a un acord global" i d'"una intensa activitat política amb una àmplia pluralitat d'agents polítics i socials", el que va haver de valorar va ser "una proposta d'acord molt allunyada de les demandes plantejades durant aquests mesos de negociació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, i malgrat haver rebutjat aquesta proposta, la CUP no tanca la porta a assolir un acord, sempre que Mas faci una passa al costat i es millori el pla de xoc social. "Plantegem, i esperem ser-hi encara a temps, una nova candidatura a la presidència de la Generalitat que reflecteixi els canvis socials i polítics dels darrers anys a Catalunya i un pla de xoc molt més ambiciós que permeti fer front a l'emergència social amb l'objectiu de construir la majoria necessària per avançar cap a la independència", indica la carta. Així, la CUP "reafirma el seu compromís de lluita i treball cap a la independència, com a pedra angular de la construcció de la República Catalana i un model de societat amb plena justícia social".

Junqueras no vol aixecar-se de la taula de negociació

De la mateixa manera, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va aixecar ahir la veu. Amb un to vehement i després de rebre l’aval de la vuitantena de dirigents que es van reunir en l’executiva nacional ampliada, el líder dels republicans es va desmarcar tant de CDC com de la CUP i els va exigir que tornin a la taula de negociació. Molt crític amb els posicionaments que diumenge i ahir al matí mateix havien expressat les dues formacions, en què donaven per liquidades les possibilitats d’entesa, va alertar que el pitjor dels escenaris són les eleccions del març, que poden posar fi a una efímera majoria independentista al Parlament. Junqueras va evitar posicionar-se sobre quin pot ser el desllorigador i, de fet, va ratificar el seu compromís segons el qual el candidat de JxSí és Artur Mas –tot i que la CUP havia apostat ahir mateix per investir el líder d’ERC–, però la crida va ser un toc d’alerta al líder de CDC, partit que ja ha tirat la tovallola i ha començat a reclamar que es reediti la coalició al març.

De fet, aquest xoc es visualitzarà aquest matí en la reunió parlamentària de JxSí. Mentre que Convergència previsiblement defensarà que no hi ha marge per a l’entesa amb l’esquerra anticapitalista, els republicans insistiran en la crida a mantenir la negociació fins a l’últim dia –és diumenge quan, si no hi ha hagut investidura, cal convocar automàticament noves eleccions–. Per analitzar aquest escenari, ERC va convidar a la seva executiva alguns dels principals independents de la coalició, com el cap de llista, Raül Romeva, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o el president de Súmate, Eduardo Reyes, els quals tindran una veu important en la decisió d’avui. Un posicionament que forçosament condicionarà la compareixença de Mas del migdia sobre l’escenari polític.

Tot i això, Junqueras va evitar assenyalar quin element podria facilitar ara l’acord. “La manera de negociar no és tirar-se les propostes pel cap en públic o dir que només penses en eleccions”, va etzibar, retraient a CDC i la CUP el seu paper, i destacant que els nous elements s’han de posar sobre la taula en privat. En tot cas, va defensar que “és possible l’acord, també difícil, més del que ningú hauria volgut”, però va alertar que “no hi ha cap garantia que unes eleccions dibuixin un escenari més governable que l’actual”. “Només els demanem que s’asseguin a negociar”, va insistir, i va avisar que, tot i que “ningú ha de renunciar a res que consideri extraordinari per fer un acord”, qualsevol decisió que es prengui “serà un sacrifici sempre petit i sempre benvingut” en comparació amb l’objectiu d’assolir el mandat del 27-S.

D’aquesta manera, el líder d’ERC no va respondre a la crida de la CUP perquè ell fos el president –tot i que hi estaria disposat, va recordar que tenia uns compromisos segellats–, però sí que va subscriure una piulada del diputat al Congrés Joan Tardà, segons el qual Mas hauria de fer un pas al costat per cedir la presidència a algun altre dirigent de CDC, tot i que ho avala en el sentit que cal aprofitar totes les oportunitats per al pacte.

Altres càrrecs d’ERC -com l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, o el cap de files a l’Hospitalet de Llobregat, Antoni Garcia- també van opinar així a les xarxes, mentre que, segons ha sabut l’ARA, diversos dirigents igualment van verbalitzar en l’executiva nacional que, després del dur procés intern de la CUP, l’única possibilitat ara és que el president en funcions cedeixi el timó.

En aquesta línia, la secció local d'ERC de Sant Cugat del Vallès ha reclamat en ple que Mas faci un pas enrere per facilitar l'acord amb la CUP. Segons recull el mitjà local Cugat.cat, els dos regidors republicans, Mireia Ingla i Èric Gómez –el tercer aconseguit al maig és de MES–, i el vocal a Valldoreix, Noël Climent, han criticat la CUP per "no haver estat a l'altura", però també han demanat a CDC que prioritzi les qüestions de país i no de partit i, més enllà del que ha reclamat Junqueras, han demanat a Mas que cedeixi el lideratge a algun altre candidat. Ho han fet, a més, després de decidir-ho per unanimitat dilluns en una reunió de l'executiva local oberta a la militància.

Recels a repetir JxSí

La crida de CDC a reeditar JxSí al març també inquieta ERC. Junqueras va reclamar no especular ja amb els comicis per centrar-se a esgotar la negociació, però diversos quadres igualment van opinar ahir que, en cas que no hi hagi entesa, cal afrontar les eleccions per separat. “Si Mas encapçala de nou [la coalició] repetirem l’atzucac i, si es vol apartar, que ho faci ara”, exposa un dirigent.

stats