Política 05/01/2016

Mas no fa marxa enrere i aposta per reeditar Junts pel Sí

El president de la Generalitat en funcions compareix avui a les 13.30 al Palau de la Generalitat i, segons totes les fonts consultades, apostarà per l’avançament electoral

Oriol March
4 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en la reunió de Govern d'aquest dimarts, la primera del 2016 / FRANCESC MELCION

BarcelonaArtur Mas comptava ser president de la Generalitat abans que acabés el mes d’octubre. Així ho assenyalava en privat durant els últims dies de la campanya electoral del 27-S, quan Junts pel Sí preveia tenir una majoria molt sòlida per garantir-se la investidura i governar amb comoditat. Més de tres mesos després, la CUP ha vetat definitivament la candidatura de Mas a la presidència i el sobiranisme ha entrat en una fase de xoc d’estratègies. Convergència va advertir ahir a l’esquerra alternativa que no pensava canviar de presidenciable, ERC va reclamar que les negociacions continuïn fins al final del termini -aquest cap de setmana- i la CUP va posar els noms d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva com a homes de consens per evitar unes noves eleccions al març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests comicis, segons diversos alts dirigents de Convergència consultats per l’ARA, són l’escenari més probable. Davant la direcció del partit, Mas va indicar que les eleccions eren el camí segur "si no hi havia cap miracle" i va apostar per reeditar Junts pel Sí, la coalició formada per CDC, ERC i independents amb l’argument que eren uns comicis excepcionals que servirien per fer el referèndum que l’Estat havia "impedit" amb totes les seves forces. El president en funcions va admetre a porta tancada que tornar a bastir una llista unitària era "molt difícil", però va demanar explorar-ho. Els republicans no són partidaris de repetir-ho i, segons fonts consultades, el desenllaç es coneixerà aquesta mateixa setmana. "No es pot perdre el temps amb una nova batalla", determina un dirigent consultat. Germà Bel, cap de llista de Junts pel Sí a Tarragona, va apostar per reeditar la coalició fent primàries internes per triar el candidat a la presidència.

"Plantar cara"

¿Com afronta Mas el nou escenari sorgit de la consumació del veto de la CUP? "Està amb ganes i amb força", assenyalava ahir un membre del seu entorn. Abans d’entrar a la seu de Convergència, el president en funcions va assegurar que se sentia "tranquil·líssim" i amb ganes de "plantar cara a alguns d’aquí que posen les coses excessivament difícils", en referència a l’esquerra alternativa. Mas compareixerà avui a les 13.30 al Palau de la Generalitat i, segons totes les fonts consultades, apostarà per l’avançament electoral. En tot cas, un pas enrere del president -ahir reclamat per Joan Tardà, número dos d’ERC al Congrés- "només depèn d’ell mateix", segons expliquen dirigents pròxims a ell.

En cas que hi torni a haver comicis i Convergència s’hi presenti en solitari, es dóna per fet que Mas tornaria a ser candidat. "Per tres motius: no pot plegar ara després de tot el pols amb la CUP; no hi ha relleu a la vista, i obriria una guerra caïnita interna", assenyala un alt dirigent consultat. "Existeix la sensació que és el principal actiu del partit, i de vegades sembla que sigui l’únic, i això també condiciona les coses", assegura un diputat de Junts pel Sí.

Totes les pistes, doncs, porten cap al sis de març, data que ara mateix és més probable per a les eleccions. La mesa del Parlament, reunida ahir a primera hora, va descartar la celebració d’un ple d’investidura. La cambra catalana serà també l’escenari de la reunió que mantindrà la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí, que abordarà el nou escenari i on planarà una hipotètica reedició de la candidatura. No és descartable que s’hi faci evident el xoc de posicionaments interns.

Camins diferents

Serà en aquest marc on apareixeran les diferents estratègies que han aflorat les últimes hores. Convergència dóna per liquidada la negociació -les expressions dures eren ahir una constant, tant en públic com en privat-, però ERC busca mantenir-se al mig i erigir-se com a força de consens per buscar un encaix d’última hora. "Hem sentit dir a tothom que no s’aixecaria de la taula, el que hem de fer és no aixecar-nos", va assenyalar el president dels republicans, Oriol Junqueras, en una roda de premsa a la tarda. El contingut de la intervenció de Junqueras no va agradar als dirigents de Convergència, que van preferir optar pel silenci i no remoure més les aigües de l’espectre sobiranista.

El to de la compareixença de Josep Rull, coordinador general de CDC, va ser molt diferent de la del líder republicà. "La pilota continua en mans de la CUP i, si no, la decisió la tindran els ciutadans de Catalunya", va dir Rull, que va acusar l’esquerra alternativa d’haver-se convertit en "aliada" dels poders fàctics de l’Estat. El coordinador general era el negociador més destacat dels nacionalistes en les converses amb la CUP -que ahir va haver d’encaixar la dimissió d’Antonio Baños- i va reiterar que la formació anticapitalista havia prioritzat "el socialisme a la independència".

El malestar a les files convergents era evident en totes les converses privades. "Amb aquesta gent no es pot anar ni a la cantonada", reflexionava un dirigent consultat. Durant l’executiva, en què Mas va fer una intervenció llarga, el president en funcions va reiterar que no podia renunciar a la presidència perquè això atorgaria el "comandament" de les grans decisions del procés a la CUP, i va rebre el suport unànime de la cúpula. "Si veten el president, ens veten a tots", va reiterar Rull. "Es traslladaria un missatge que són ells, l’expressió més radicalitzada i menys majoritària, qui agafa les regnes”, va afegir durament el coordinador general.

La legislatura, ara sí, encara la seva recta final. Si Mas aposta avui per encetar el camí cap a unes noves eleccions -les quartes en cinc anys-, el sobiranisme tindrà el repte de mantenir la mobilització del 27-S. "Volem que siguin una segona volta", defensen a Convergència, per tenir una "majoria operativa" bolcada en la independència.

stats