Política 17/10/2017

Junqueras avisa que la voluntat de diàleg no es pot mantenir de manera indefinida en una clima de tensió creixent

El vicepresident anota que "el diàleg no substitueix de cap manera el mandat de fer la República"

Ara
2 min
Junqueras avisa que la voluntat de diàleg no es pot mantenir de manera indefinida en una clima de tensió creixent

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha advertit avui que l'oferta de diàleg de la Generalitat sí que té data de caducitat després de recordar que hi ha dos dirigents que són a la presó per fer "manifestacions pacifiques" en al·lusió als líders de l'ANC i d'Òmnium empresonats. "La carta diu que aquesta voluntat de dialogar no es pot mantenir indefinidament en un clima de tensió creixent" ha explicat en relació a la resposta del president Puigdemont al requeriment del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a RAC1, el president d'ERC, ha deixat clar que "estem disposats a dialogar amb qui vulgui dialogar", però ha assegurat que "el diàleg no substitueix de cap manera el mandat democràtic que tenim de fer la República". "Aquest país igual que va fer un referèndum farà moltes altres coses, farà una República" ha sentenciat el vicepresident, que ha subratllat que "estem a favor del diàleg i de la unitat, però també a complir amb la democràcia". Junqueras ha explicat que la declaració d'independència "la implementarem de la millor manera possible"

Sobre els propers passos a seguir, Junqueras ha revelat que l'objectiu és mostrar l'autoritarisme de l'Estat: "Comunitat internacional, consens intern, suports polítics, suports amb entitats, continuar evidenciant que actua de forma antidemocràtica. Estic convençut que cada vegada hi ha més gent que ens entén i això ens fa més forts", ha apuntat. El número 2 del Govern sí que ha advertit que "no ens podem deixar governar per aquells que utilitzen les institucions per cometre tota mena de delictes i per conspirar obertament contra ciutadans".

També ha qüestionat la possible reforma constitucional perquè la protagonitzarien "els que van rebentar l'Estatut del 2006". Si acceptaria un referèndum per la reforma de la Constitució, que si sortís que no derivés en un referèndum d'autodeterminació, Junqueras s'ha mostrat irònic: "M'agrada molt la ciència ficció, si això anés més enllà de la ciència ficció, estaria disposat a escoltar la proposta", ha reblar.

Forn:"No té cap sentit que quan estàs oferint diàleg, l'única resposta siguin detencions i l'aplicació de l'article 155"

El conseller d'Interior ha parlat també a RAC1 sobre l'empresonament dels presidents d'Òmnium o l'ANC. Ha dit s'ha de continuar treballant en la via del diàleg. "No té cap sentit que quan estàs oferint diàleg, l'única resposta siguin detencions i l'aplicació de l'article 155", ha lamentat. Forn també ha ironitzat sobre qui podria prendre el poder dels Mossos si l'Estat decideix fer-ho després d'aplicar el 155: "Posaran el senyor Pérez de los Cobos al capdavant dels Mossos?".

Pel que fa als milers de policies espanyols desplaçats a Catalunya per la situació política, Forn ha assegurat que "no té cap sentit que siguin aquí" i ha concretat que ja han demanat en diverses ocasions al ministeri de l'Interior que dicti la seva retirada. El conseller ha lamentat que aquí la seva "efectivitat policial és zero" i que, en canvi, potser serien necessaris en altres punts de l'estat. "Aquí només tensen la relació", ha defensat.

stats