Política 05/10/2016

JxSí i la CUP pacten celebrar el referèndum com a molt tard el setembre del 2017

El Govern també dóna suport a una altra proposta de CSQP a favor del dret a decidir

Laia Vicens / Jordi Mumbrú
3 min
Carles Puigdemont i Benet Salellas (CUP) parlant a l'hemicicle

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han acordat una proposta de resolució conjunta sobre el referèndum, que demà s'aprovarà durant el debat de política general que se celebra al Parlament. El text proposa celebrar la votació "com a molt tard" el setembre del 2017 amb una pregunta "clara i de resposta binària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la CUP ha relaxat la seva posició. En una roda de premsa, ahir van instar el Parlament a convocar el referèndum abans del juliol del 2017 i no a finals de setembre, com va anunciar Carles Puigdemont. “Tenim tota la legitimitat política i la força per fer-ho i és quan finalitzarien els 18 mesos”, va explicar el diputat cupaire Albert Botran. Tot i això, fonts de la CUP ja van precisar que no s’enrocarien en la data i prioritzarien arribar a una entesa amb Junts pel Sí perquè hi hagi només un text, encara que això suposi renunciar al referèndum al juliol. Des de Junts pel Sí avisaven ahir que no concretaran res més enllà del que va dir Puigdemont la setmana passada: que el referèndum se celebrarà durant la segona setmana de setembre de l’any que ve.

La proposta acordada inclou també crear una comissió abans d'acabar l'any per impulsar, controlar i executar el referèndum.

També s'ha arribat a un pacte a l'hora de plasmar que el referèndum es farà sense el permís de l'Estat. En la seva proposta, la CUP ja va evitar incloure la paraula 'unilateral' i va apostar, com fa el Govern, per l'adjectiu 'vinculant'. Tot i això, un dels motius de discrepància era el punt en què la CUP anunciava que el referèndum "no queda subordinat" a l'autorització del govern espanyol. Finalment, s'ha optat per deixar clar que el compromís de fer el referèndum es manté fins i tot en un escenari "d'absència d'acord polític amb el govern de l'estat espanyol".

Junts pel Sí i la CUP també han acordat crear un consell assessor del Procés Constituent en el termini de dos mesos "format per experts de l'àmbit acadèmic, nacional i internacional". El seu objectiu serà assessorar sobre les polítiques públiques que han de permetre la realització del procés constituent. L'acord també fixa que es destinarà una partida pressupostària per finançar el procés. El text també demana que si en el referèndum d'autodeterminació que s'ha de celebrar al setembre "la opció independentista aconsegueix més del 50% dels vots favorables" es convocaran eleccions constituents abans de sis mesos. Les dues formacions també han acordat que abans que acabi el 2016, estarà enllestit el text de la ponència de la llei de transitorietat jurídica.

En aquest debat sobre el referèndum, JxSí necessita trobar l’equilibri per pactar l’altra proposta de resolució amb CSQP. I és que, a banda del text que negocia amb la CUP, la coalició independentista també intenta consensuar un text amb l’esquerra alternativa per aconseguir que s’ampliï la majoria a favor del dret a decidir. El més probable és que la CUP s’abstingui en aquest text, tal com van fer quan el Parlament va demanar al Congrés el traspàs de competències per fer la consulta i davant la declaració alternativa de CSQP a favor d’un referèndum acordat, el 9-N de l’any passat.

Objectiu: 83 diputats pel referènduAmpliar la base

La proposta sobre el referèndum que ha presentat aquest dimecres Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) i que aconseguirà el suport de Junts pel Sí insta al Govern a sumar "al màxim de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials" a favor de la consulta. El text evita volgudament aclarir si el referèndum ha de ser prèviament pactat amb el govern de l’Estat (tal i com sempre ha exigit la coalició d’esquerres) i demana que es busqui "el reconeixement previ de la Unió Europea i la comunitat internacional" però no aclareix què passaria si aquest suport no s’aconsegueix. La proposició també diu que cal "impulsar les iniciatives polítiques i parlamentaries necessàries davant l’Estat Espanyol per possibilitar, la celebració d’un referèndum" però, una vegada més, tampoc diu què passaria si no arriba aquesta autorització.

stats