DEBAT SOBIRANISTA REFUNDACIÓ NACIONALISTA
Política 16/07/2016

JxSí avala la via unilateral si l’Estat veta el referèndum

La comissió del procés constituent no apropa el grup de Catalunya Sí que es Pot al full de ruta independentista

Núria Orriols
3 min
El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha presidit la comissió del procés constituent, on han participat la coalició independentista, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

BarcelonaLa comissió del procés constituent posarà fi als seus debats dilluns a les 10 del matí, quan Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Junts pel Sí (JxSí) i la CUP debatran i votaran les conclusions sobre quatre mesos de discussions, en què han comparegut especialistes en processos d’independència. En espera dels pactes que hi pugui haver a última hora, en aquest moment la síntesi dels partits sobiranistes posa de manifest la distància entre ells a l’hora d’afrontar el procés constituent. Malgrat que l’estratègia de l’independentisme passava per bastir ponts amb els de Lluís Rabell, finalment serà difícil congeniar amb CSQP pel seu desacord en la via unilateral, encara que l’estat espanyol continuï vetant el referèndum. Un camí que avala JxSí en les seves conclusions del treball fet en comissió. La coalició independentista veu legítima la unilateralitat si, un cop acabat el procés constituent, el govern espanyol continua enrocat en la mateixa actitud respecte a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els independentistes aposten per tirar endavant un debat sobre el nou país de “base democràtica” amb el suport de les institucions, independentment de la reacció que pugui tenir l’Estat, mentre que els comuns consideren “impossible” que sorgeixi un procés constituent legitimat sense “pacte” amb Madrid. És per això que creuen que la solució es basa a “augmentar la intensitat” de les mobilitzacions per fer un referèndum acordat. Més enllà de les discrepàncies en el contingut, des de CSQP també critiquen el funcionament de la comissió d’estudi i acusen JxSí i la CUP de tenir una idea “preconcebuda” de les conclusions de la comissió d’acord amb la interpretació del 27-S com a plebiscit.

Un paraigua constituent

Malgrat la distància entre els tres grups polítics, fonts de JxSí es mostren optimistes i esperen, almenys, poder arribar a un acord de mínims amb CSQP que impliqui iniciar un debat ciutadà emparat pel Parlament i el Govern. És cert que hi ha un marge de consens de les conclusions presentades pels grups parlamentaris per traspassar el lideratge del procés constituent a la ciutadania un cop la comissió ja ha realitzat els seus estudis. Ara bé, qui dirigirà aquesta discussió ciutadana? És una qüestió que ha generat molt debat en els partits i també en les entitats sobiranistes per discrepàncies sobre qui ha de considerar-se el paraigua de tot el procés. L’entitat Reinicia (formada per 13 associacions, com l’ANC i Òmnium) va néixer amb aquesta intenció i no va aconseguir prou consens. És per això que des de la constitució de la comissió del procés al Parlament s’han fet diverses reunions entre Junts pel Sí, la CUP, l’ANC i Òmnium per dissenyar una plataforma comuna que aixoplugui el debat ciutadà. Aquest paraigua és el que l’esquerra anticapitalista anomena Fòrum Cívic Constituent i que JxSí bateja com a “grup promotor” del procés constituent. També s’havia plantejat recuperar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir de Joan Rigol.

Malgrat que els actors implicats reiteren que el pacte és “imminent”, cal tenir en compte que les trobades per arribar a una entesa per engegar el procés constituent es reprodueixen des del mes d’abril, i l’acord no arriba. A més, el debat ciutadà pot quedar ara en segon pla per la qüestió de confiança a la qual s’ha de sotmetre el president, Carles Puigdemont, aquest setembre, i per la possible redefinició del full de ruta al voltant del referèndum.

Discrepàncies entre JxSí i CUP

Al marge del distanciament de l’independentisme amb CSQP, també hi ha discrepàncies entre JxSí i la CUP pel full de ruta. Si bé el grup majoritari aposta per un procés en què participi la ciutadania i per crear una comissió de seguiment sobre el debat, des de la CUP mantenen un rumb propi. L’esquerra anticapitalista planteja un debat ciutadà i dur a terme múltiples referèndums per recollir l’opinió de la població. Un aspecte, el de les múltiples consultes, que JxSí no avala. Després de més de mig any de legislatura, el procés constituent continua esperant l’acord entre els partits.

stats