Política 16/10/2017

JxSí demana als seus 61 diputats que estiguin disponibles el proper cap de setmana

L'abast de l'aplicació de l'article 155 podria provocar una reacció immediata del sobiranisme

Gerard Pruna / Aleix Moldes
2 min
Puigdemont conversa a l'hemicicle del Parlament amb el president i la portaveu de JxSí, Lluís Corominas i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa junta de portaveus ha decidit aquest dilluns ajornar el ple del Parlament que, en teoria, s'havia de celebrar dimecres i dijous d'aquesta setmana. JxSí i la CUP han parlat obertament de la possibilitat de fer-lo la setmana que ve, tot i que no han concretat encara si pretenen llegir una declaració d'independència o votar la DUI –ni de quina manera ha de quedar fixada l'apel·lació al diàleg–. Els plans, però, es podrien avançar depenent de l'abast i el termini de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat. De moment, la direcció de JxSí ja ha demanat als 61 diputats del grup parlamentari que estiguin disponibles el proper cap de setmana per si se'ls ha d'activar amb urgència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sobiranisme treballa amb diverses hipòtesis d'aplicació de l'article 155 –que fonts consultades donen per descomptat–, una de les quals és que el consell de ministres plantegi aquest mateix divendres una suspensió important de les competències de la Generalitat. Tot i que, previsiblement, no hi hauria temps per a una sessió al Senat que aprovés el pla de l'executiu estatal, JxSí prefereix curar-se en salut i tenir tots els diputats actius per si consideren que ha arribat el moment de respondre i activar, per exemple, la declaració d'independència.

De fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja avisa a la carta que ha enviat aquest dilluns a la Moncloa que l'oferta de diàleg és sincera, "però lògicament incompatible amb l'actual clima creixent de repressió i amenaça".

La propera sessió al Senat està prevista per a dimarts que ve, i fonts de la cambra alta consultades per Europa Press apunten l'opció que el president espanyol, Mariano Rajoy, prengui la paraula per explicar les accions previstes per tornar "l'ordre constitucional" a Catalunya. De fet, el proper cap de setmana Rajoy serà a Brussel·les, a la reunió del Consell Europeu.

stats