Política 31/08/2016

JxSí recorrerà a tribunals internacionals si el TC segueix atacant "la llibertat d'expressió"

Els membres de la mesa del grup parlamentari presentaran un informe per defensar els seus "drets fonamentals"

Sara González
2 min
Els quatre membres independentistes de la mesa -Anna Simó, Lluís Corominas, Carme Forcadell i Ramona Barrufet- podrien ser sancionats.

BarcelonaEls membres de la mesa del Parlament de Junts pel Sí estan disposats a recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans si el Tribunal Constitucional segueix "donant suport a la tesi política de les altes instàncies de l'Estat" a l'hora de combatre el procés sobiranista. Així ho han expressat aquest dimecres el vicepresident primer de la mesa, Lluís M. Corominas, i les secretàries primera i quarta de l'òrgan, Anna Simó i Ramona Barrufet, que consideren que estan sent atacats els seus drets de llibertat d'expressió i de participació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els parlamentaris van rebre fa dues setmanes la notificació del Tribunal Constitucional que informa de la suspensió de les conclusions del procés constituent i en els quals se'ls avisa del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. Els tres membres de la mesa de Junts pel Sí han decidit presentar un informe -una possibilitat que els dóna el TC a títol individual i al marge de les possibles al·legacions que pot presentar el Parlament- bàsicament per tres motius: per "defensar" el Parlament i les institucions europees, per demanar "respecte" a la llibertat d'expressió i el dret de representació dels parlamentaris i per "defensar" la separació de poders i poder recórrer, si és necessari, a instàncies superiors en el futur.

L'informe que presentaran és independent a les al·legacions que la mesa del Parlament, on Junts pel Sí té la majoria, decidirà aquest dijous si presenta o no. En el document, de 17 o 18 pàgines, lamenten que el TC plantegi obrir la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Nosaltres hauríem fet el mateix que la presidenta, ni més ni menys", ha assegurat Corominas.

En l'informe, els tres membres de la mesa defensen que una comissió d'estudi no pot tenir "límits en el debat", un fet que implica "inseguretat jurídica". També lamenten que el TC obri la porta a fer una "tutela prèvia" del dret d'iniciativa parlamentaria. Recorden, a més a més, que la reforma de la llei orgànica que es va aprovar amb urgència només amb els vots del PP i que obria la via perquè el tribunal posi sancions i enviï requeriments de compliment de les seves sentències, està recorreguda i no hi ha encara sentència.

Junqueras, sobre les amenaces de la Fiscalia a Forcadell: "No és cap sorpresa"

D'altra banda,el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha considerat que "no és cap sorpresa" que la Fiscalia vulgui obrir la via penal contra Forcadell, ja que és una institució "centralitzada i jerarquitzada que depèn directament del ministre, i per tant, també depèn del govern espanyol", ha dit en declaracions recollides per Efe durant una visita a les instal·lacions de Seat a Martorell, al Baix Llobregat.

stats