Política 10/12/2016

L'ala catalana de Podem es mira el pols amb distància

Un 70% dels militants, a favor del referèndum

Jordi Mumbrú
2 min
El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín, apunta que el debat de Podem a Madrid “es viu d’una altra manera” a Catalunya.

BarcelonaEl pols que viu Podem a Madrid no ha esquitxat a Catalunya. L’ala catalana de la formació lila està immersa des de fa setmanes en el procés intern més important des del seu naixement: la definició de com ha de ser la nova confluència que preparen juntament amb Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. Podem debat aquests dies com ha de ser el partit que es vol convertir en l’hegemonia de l’esquerra, i es mira el pols intern de la matriu amb distància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“A Catalunya estem més pendents de la constitució del nou subjecte polític que dels debats precongressuals”, va explicar a l’ARA Albano Dante Fachin, secretari general de Podem a Catalunya. Entre les deu persones que formen el consell de coordinació de l’ala catalana del partit -el màxim òrgan decisori- n’hi ha que s’han adherit al manifest, com Jèssica Albiach o Marc Bartomeu, i també n’hi ha que han optat per signar-ne un altre, presentat per la branca anticapitalista. Tot i aquestes diferències, el debat, a Catalunya, “es viu d’una altra manera”, segons Dante Fachin. “Nosaltres ja hem tingut unes primàries i tot és una mica més compacte”, va afegir. Les principals reivindicacions de Podem Catalunya a la direcció estatal del partit són apostar per una descentralització interna -que doni més veu i autonomia a Catalunya- i per la creació d’un nou subjecte polític juntament amb altres forces emergents. “Com que a Madrid hi ha un consens sobre les dues coses que des de Catalunya es consideren més importants, és molt difícil que els altres debats ens provoquin un gran impacte”, va afegir.

La formació lila va presentar ahir mateix les primeres conclusions ideològiques per a la confluència d’esquerres després de setmanes de converses entre les bases. Basant-se en les sessions de treball, en les quals han participat més de 1.500 persones, els membres de Podem han fixat quin ha de ser el posicionament del partit en temes clau, com el futur polític de Catalunya, l’encaix dins el nou partit, el model econòmic o el codi ètic. Totes aquestes conclusions s’han recollit en l’anomenat Primer document guia, que es votarà el 17 de desembre en l’òrgan que connecta tots els cercles.

Amb el dret a decidir

Segons les primeres conclusions, el 69,3% dels membres de Podem estan a favor de la celebració d’un referèndum. No hi ha ningú contrari al dret a decidir: el 30,68% restant no s’han volgut posicionar. Podem és una formació que vol “deixar enrere un estat de les autonomies caduc” i que defensa el “sobiranisme” del poble català, però no la independència, segons el text. Més enllà de defensar el referèndum per a un “nou encaix”, la majoria aposten per la creació d’un estat federal o confederal, tot i que també hi ha hagut veus a favor de la independència o el concert econòmic. L’organització defensa que aquestes primeres conclusions no volen “fixar un posició tancada, sinó obrir el debat”. De fet, Podem no es pronuncia sobre un tema clau en els pròxims mesos, que és què faran si el govern de l’Estat no autoritza un referèndum.

stats