Política 09/12/2016

"L'assemblea no ha de ser un combat de boxa": rebel·lió d'Errejón contra el pla d'Iglesias per al congrés de Podem

Gairebé 340 càrrecs del partit llancen el manifest 'Recuperar la il·lusió' perquè es voti primer el projecte polític i després les cares de la nova direcció

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Podem Andalusia s’independitza d’Iglesias

MadridEl pols entre el sector partidari de Pablo Iglesias i el d'Íñigo Errejón -que el secretari general del partit ja emmarca dins del corrent crític- no ha fet més que incrementar-se des que dilluns passat, per sorpresa, el líder de Podem va anunciar els seus plans de cara a la celebració del pròxim congrés del partit, anomenat Vistalegre 2. En un clar cop a les tesis dels 'errejonistes', Iglesias va anunciar la convocatòria d'un referèndum a les bases entre el 18 i el 20 de desembre per decidir com es votarà la nova estratègia de la formació lila en l'assemblea ciutadana, prevista per al segon cap de setmana de febrer. Els 'pablistes' aposten perquè es votin el pròxim projecte polític i les cares de la nova direcció al mateix temps. Una forma de deixar de banda els 'errejonistes', que no volen disputar el lideratge a Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En contra d'aquesta estratègia, avalada pel secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, fins a 338 càrrecs de Podem afins a les tesis d'Errejón han llançat aquest divendres el manifest 'Recuperar la il·lusió' amb l'objectiu que es voti primer el projecte polític i després les cares de la nova direcció. Aquest pla es debatrà en el pròxim consell ciutadà del 17 de desembre, el màxim òrgan del partit entre congressos i on els 'errejonistes' tenen més pes. Per por que se li tombés l'estratègia, Iglesias va anticipar que volia convocar un referèndum a les bases. L'objectiu era saltar-se el veto de la direcció -el consell ciutadà s'assembla, en part, al comitè federal del PSOE.

"Involució democràtica"

"L'assemblea no ha de ser un combat de boxa sinó una contraposició d'idees", diu el manifest, que considera una "involució democràtica" que es pretengui votar projectes i cares de la direcció al mateix temps. Els signants argumenten que "després de 2 anys de presses" -els que ha passat Podem des del seu naixement de votació en votació-, es mereixen un "temps de reflexió allunyat de concursos de popularitat que limiten la veu de la militància". "El futur de Podem és fosc si les seves dinàmiques impedeixen que hi convisquin diferents models; la solució de les discrepàncies s'allunya molt de la forma de sotmetre's d'un davant de l'altre", afegeix.

A més de mantenir separat el sistema de votació, els signants aposten per un cens obert a la participació fins a Vistalegre 2; és a dir, que no es tanqui per evitar que nova gent es registri a la web de Podem per decidir sobre el futur del partit; una comissió de garanties independent i que tingui autonomia de pressupost, a més d'exigir més proporcionalitat en la nova direcció, amb garanties de pluralitat, llistes obertes, més equilibri territorial i igualtat de gènere.

Albiach i Bartomeu signen el document

Entre els signants hi ha tant la diputada de Catalunya Sí que es Pot Jèssica Albiach com el secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bartomeu, i Gemma Galdón, a més de la majoria de simpatitzants 'errejonistes'. Hi ha també la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre; el responsable del discurs de Podem i cofundador de la formació, Jorge Moruno; l'exlíder d'IU i exparella d'Iglesias, Tania Sánchez, i l'exsecretari d'organització, Sergio Pascual, així com el director de l'Institut 25M -el 'think tank' de Podem-, Jorge Lago; la diputada per Madrid i responsable d'igualtat, Clara Serra, i el portaveu de Podem a l'Assemblea de Madrid, José Manuel López.

Errejón, que ha firmat el document poc després que es es difongués, el denominador comú que uneix totes aquestes persones. Ja ha advertit durant la setmana que no vol que Vistalegre 2 es converteixi en una "baralla de galls" entre les diferents famílies del partit i que la pugna ha d'acabar integrant els diferents sectors. El número dos de Podem ha deixat clar que no té intenció de disputar el lideratge a Iglesias, però tem que l'assemblea ciutadana acabi en la purga de molts companys de files.

stats