Política 03/10/2017

L'associació majoritària de la Guàrdia Civil: "L'operatiu de l'1-O no ha estat a l'altura de les circumstàncies"

Ara
1 min
Un home es queixa d'un cop rebut durant les càrregues policials a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaL'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), associació majoritària del cos, ha fet públic un comunicat aquest dimecres on critica l'operatiu organitzat pel ministeri de l'Interior a Catalunya amb motiu de l'1-O, que qualifica de "nefast".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Moltes de les actuacions de diumenge resulten incomprensibles, atès el poc efecte que podien tenir", diu el text, on s'assenyala: "N'hi ha prou amb constatar com la gran quantitat d'hores treballades per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat no van tenir cap efecte, ja que, arribat el moment, van aparèixer 10.000 urnes en més de 2.300 punts de votació per convocar un acte sense garanties".

L'associació afirma que "queda clar que l'operatiu confeccionat per Interior no ha sigut eficaç i que el coronel Pérez de los Cobos no ha estat a l'altura de les circumstàncies". "Les causes sobre per què va fallar el desplegament radiquen en la no intervenció de les urnes", sentencia l'AUGC.

Tot i que no es van poder intervenir les urnes, diu el comunicat, Interior va seguir endavant amb un pla "que feia aigües". "Així, davant la falta de professionalitat de molts mossos d'esquadra [...] es va ordenar actuar a guàrdies civils i policies sobre uns quants col·legis, coneixedors que la finalitat última de l'operatiu ja no es podia dur a terme".

Finalment, per a l'AUGC, el govern hauria d'haver aprovat ja, "com a mínim, l'estat d'alarma per assegurar el restabliment de la normalitat dels poders en una societat democràtica, davant la paralització de serveis públics essencials" a Catalunya.

stats