Política 07/07/2017

L'executiva dels comuns posa a votació la participació en un 1-O no vinculant

Un dels textos que es debatran dissabte a la coordinadora nacional aposta per donar suport a les mobilitzacions "que facin avançar el dret a decidir"

Ara
2 min
Xavier Domènech i Eliseenda Alamany, en representació dels comuns, s'han reunit aquest dilluns amb el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, per mirar d'acostar posicions al voltant del referèndum

BarcelonaLa coordinadora nacional de Catalunya en Comú es reunirà dissabte a Terrassa per fixar el posicionament dels comuns de cara a l'1-O. Un dels documents que s'hi debatran és a proposta de l'executiva. Segons ha avançat TV3 i han confirmat els comuns a l'ACN, la direcció avisa que el Procés és una "fugida cap endavant del Govern" des del 27-S, que "en reduir els espais de pluralisme" no convida "una part significativa" de la societat a l'1-O. Per això, amb la informació que tenen els comuns des de les presentacions de la llei del referèndum, l'equip de Xavi Domènech avisa que el referèndum que ha anunciat el Govern per la tardor "no és el que Catalunya es mereix i necessita a fi de solucionar de forma definitiva el seu futur polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La posició dels comuns, que ja va avançar l'ARA el 31 de maig, es clarifica. Els seus dirigents no estan disposats a donar caràcter vinculant al referèndum, tot i que participaran en l'1-O com una "mobilització" que faci avançar el dret a decidir dels catalans. De fet, aquesta és la posició majoritària que s'ha anat recollint en les assemblees territorials. En un comunicat de Catalunya en Comú expliquen que el document que posaran a vot dissabte que ve no reflecteix el posicionament definitiu del partit, ja que aquest document, que ha elaborat l'executiva, pot patir canvis durant la jornada de debat a Terrassa.

Les reunions amb el Govern i la informació que van rebre a través dels mitjans de la presentació de la llei de referèndum –no van participar per "no avalar el full de ruta del Govern– no els han fet canviar d'opinió: "Aquest no és el referèndum que Catalunya es mereix i necessita a fi de solucionar de forma definitiva el seu futur polític". Ara bé, entenen que és "lògic" que sectors de la població vulguin participar a l’1 d’octubre "enfront l’immobilisme" del Partit Popular. Per això insisteixen que donaran suport a les mobilitzacions que facin avançar el dret a decidir.

L'esborrany també apunta que l'actitud "criminalitzadora" del PP i l'immobilisme representen "el principal obstacle per trobar una solució a la situació de bloqueig" a Catalunya. A l'espera del debat i l'aprovació del document dissabte, Catalunya en Comú fa una crida a no renunciar al referèndum que Catalunya es mereix i necessita, que al seu entendre ha d'interpel·lar grans majories, implicar un debat real, tenir efectes jurídics i aconseguir reconeixement internacional.

La coordinadora de Catalunya en Comú fixarà una primera posició aquest dissabte, que es traslladarà als inscrits en una votació. La majoria de territorials accepta que l'1-O no és el referèndum que caldria i, per tant, rebutgen considerar-lo vinculant. Hi ha, però, excepcions. La coordinadora de Lleida és partidària que s'entomi el referèndum com una votació decisiva i vinculant i, a Barcelona, els comuns de Sants se sumaran fins i tot a la campanya unitària amb els partits i les entitats sobiranistes per animar els veïns d'aquest barri barceloní a votar el proper 1 d'octubre.

stats