L’ESTRATÈGIA DE LA CONFLUÈNCIA
Política 08/07/2017

Els comuns no faran campanya per l’1-O per evitar tensions

CatComú manté l’ambigüitat i votarà en el referèndum sense considerar-lo vinculant

Xavi Tedó
3 min
Xavi Doménech i Ada Colau aquest dissabte a Terrassa

BarcelonaEls comuns mantenen l’ambigüitat amb el referèndum de l’1 d’octubre per salvaguardar la seva diversitat ideològica. La coordinadora nacional de Catalunya en Comú (CatComú) va avalar ahir amb un ampli suport prendre part en el referèndum com un acte de “mobilització pel dret a decidir” sense caràcter vinculant, com va avançar l’ARA el 31 de maig, però també sense cridar a la participació. La crida o no a participar era el gran repte que havien d’abordar ahir els comuns i es va optar per una solució salomònica que representa un punt de trobada en la qüestió nacional en què totes les sensibilitats de l’espai es poden sentir còmodes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de consens entre les organitzacions de la confluència de Guanyem Barcelona, ICV, EUiA i el sector crític de Podem va tenir el suport del 74,5% dels vots i 85 dels 114 membres presents a la coordinadora. Els partidaris de fer campanya i que els resultats fossin vinculants van obtenir 29 vots i es van quedar amb un 25,4% dels sufragis. La tercera proposta, que establia refusar el referèndum i que tenia el suport d’alguns dirigents de la cúpula d’ICV, va ser retirada.

A l’espera de conèixer més detalls de la consulta, CatComú no cridarà a les urnes, a diferència de Podem, que dijous va aprovar implicar-se en el referèndum per fomentar una “participació massiva”. Una decisió que va ser desautoritzada pel líder estatal del partit, Pablo Iglesias, que es va posicionar amb els comuns i va avançar que no faran campanya. Enmig d’aquest debat a la formació lila, el coordinador de CatComú, Xavier Domènech, va obrir la porta a fer una crida a votar més endavant. “És un debat que tindrem en els pròxims mesos, quan s’aprovi el decret, perquè ara mateix no sabem ni tan sols si hi haurà urnes”, es va limitar a dir. Només una resposta furibunda del PP podria fer replantejar la decisió dels comuns, que no volen tensions internes amb els que s’oposen a la via unilateral.

Domènech va justificar la proposta aprovada perquè respon “a la pluralitat d’un espai polític que no es posiciona ni en el sí ni el no” i perquè el referèndum com està plantejat “no resol el conflicte” entre Catalunya i Espanya. El document secundat defensa “un referèndum efectiu i amb garanties” i sosté que l’1-O no és el referèndum que “Catalunya necessita i es mereix” per resoldre “de manera definitiva el seu futur polític”. En aquest sentit, el líder dels comuns va assenyalar: “És un exercici de mobilització i esperem que sigui positiu, però un referèndum no és un espai d’afirmació, sinó de resolució d’un conflicte i, per tant, no el considerem vinculant”.

Sense sortir del guió de les últimes setmanes, en què comparava el referèndum de l’1-O amb el 9-N per la falta de garanties, Domènech va insistir que entenen la consulta com “una proposta en defensa del dret a decidir per la negativa del PP a buscar una resolució democràtica al conflicte”, i que com a mobilització hi donaran suport.

Crítiques al full de ruta

El màxim representant dels comuns va assegurar que els recels que aixeca el referèndum entre part de la seva militància són per culpa de l’actuació del Govern: “Hi ha una part dels nostres votants que no tenen previst participar-hi i caldria reflexionar sobre el que no s’ha fet bé en el full de ruta”. De fet, el document aprovat sosté que l’estratègia del Govern és una “fugida cap endavant de Junts pel Sí” fruit d’una “lectura erràtica dels resultats del 27-S” que “ha anat deixant cada vegada més gent enrere”.

Domènech va tornar a exigir al Govern que resolgui “els dubtes sobre l’1-O i no els transfereixi a altres espais polítics” després que el president Puigdemont recriminés ahir als comuns el seu comportament: “Van vestits d’antisistema, però quan els demanes ajuda, per sistema, estan al costat de González, Aznar i Zapatero”.

stats