Política 24/04/2017

Velasco investiga l’exministre Zaplana i 60 persones més per l’operació Lezo

De moment només ha transcendit que el jutge ha citat com a imputat a Juan Miguel Villar Mir, propietari de la constructora OHL

Manuel Altozano
2 min
Eduardo Zaplana ha participat avui en un esmorzar al Club Rotary d'Alacant. / MORELL / EFE

MadridEl jutge instructor de l'operació Lezo, en la qual divendres passat va ser empresonat l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, està recopilant informació sobre l’exministre de Treball amb José María Aznar, Eduardo Zaplana d'un llistat d’unes 60 persones. De moment només ha transcendit, segons l'agència EFE, que d'aquest llista el jutge ha citat ja com a imputat a Juan Miguel Villar Mir, propietari de la constructora OHL.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llistat, recollit en un manament del jutjat al Registre de la Propietat avançat per Europa Press, figuren algunes de les persones ja imputades, com el mateix expresident madrileny, el seu germà Pablo González, el seu cunyat José Juan Caballero, l’expresident d’Inassa -la filial del Canal de Isabel II a través de la qual es van saquejar presumptament 23 milions d’euros de l’empresa pública d’aigües- Edmundo Rodríguez Sobrino, o el conseller d’OHL i el gendre de Villar Mir Javier López Madrid.

Fonts de l’Audiència Nacional confirmen que l’exministre i expresident valencià Zaplana per ara no es troba entre els imputats, tot i que també s’hagi reclamat informació sobre ell. El mateix jutge instructor, Eloy Velasco, va ocupar el càrrec de director general de Justícia en un dels governs de Zaplana, per la qual cosa, en principi, segons les fonts consultades, hauria d’abstenir-se abans d’actuar contra la persona que el va nomenar i de la qual va dependre jeràrquicament.

La interlocutòria a través de la qual Velasco va enviar a la presó González divendres, recull entre les operatives de blanqueig relatives a l’expresident madrileny la compra d’una societat al 50% amb Zaplana relacionada amb l’advocat uruguaià Fernando Belhot –el despatx del qual facilita als seus clients estructures en paradisos fiscals–, que controlaria les patents d’un producte de desinfecció d’aigua. "Les diligències realitzades han revelat els plans de l’expresident per cometre aquesta inversió a través de societats opaques, testaferros i, fins i tot, el mètode pel qual obtindria els beneficis per tal que no se’l vinculés amb aquesta inversió", relata el magistrat.

Respecte a les indagacions sobre Villar Mir, expresident d’OHL, el jutge va deixar en llibertat sota fiança de 100.000 euros el seu gendre, Javier López Madrid, per una comissió de 1,4 milions d’euros suposadament pagada a Ignacio González per l’adjudicació de les obres del tren de Rodalies entre els municipis madrilenys de Móstoles i Navalcarnero, un projecte que, finalment, va quedar abandonat.

Entre les persones sobre les quals estan fent investigacions hi ha també l’exconseller d’Esports de la Comunitat de Madrid amb Esperanza Aguirre, Alberto López Viejo, un dels principals acusats del cas Gürtel, la primera peça de la qual s’està jutjant actualment a l’Audiència Nacional. Altres noms que apareixen al llistat són els d’Ignasi Mestre, advocat que apareixia als 'papers de Panamà'; l’exdelegat del govern de Ceuta, Luis Vicente Moro; diversos càrrecs del Canal de Isabel II; l’assessor d’Ignacio González, José Javier Soler, i Santiago Barreno Sevillano, president de l’empresa editora del diari 'La Razón'.

stats