Política 25/04/2017

Llach assegura que els funcionaris que no acatin la llei de transitorietat seran sancionats

En declaracions en un acte el mes passat difoses per 'El País', el diputat de Junts pel Sí i cantautor va afirmar que els treballadors públics "s'ho hauran de pensar molt bé" abans d'incomplir la norma

Ara
3 min
El cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Generalitat sancionarà els funcionaris que no acatin la llei de transitorietat jurídica després de la seva aprovació. Així ho hauria assegurat Lluís Llach, cantautor i diputat de Junts pel Sí (JxSí), en una xerrada organitzada per Òmnium Cultural el mes passat a Sant Sadurní d'Anoia, segons ha publicat aquest dimarts 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En el moment que tinguem la llei de transitorietat jurídica, allò obligarà tots els funcionaris que treballen i viuen a Catalunya. El que no la compleixi, serà sancionat", va afirmar Llach llavors, i va deixar clar que els treballadors públics "s’ho hauran de pensar molt bé. No dic que sigui fàcil, al revés, molts d’ells patiran. Perquè dins els Mossos d’Esquadra hi ha sectors que hi són molt contraris", va afegir, segons el relat del rotatiu.

El cantautor va insistir que la llei de transitorietat "és la llei més important", convençut que el dia que s'aprovi "hi haurà un terrabastall". "Fins i tot si l’apliquem parcialment, que és el que ara estem discutint”, va sentenciar.

JxSí ho veu com una "obvietat"

JxSí ha lamentat que es vulgui apuntar cap als funcionaris per desacreditar el procés sobiranista, quan Lluís Llach només ha dit una "obvietat": "Totes les lleis generen drets i deures, i totes les lleis s'han de complir per part de tothom, també els funcionaris", ha assenyalat el portaveu adjunt de la coalició independentista, Roger Torrent.

"Només hi haurà una legalitat", ha subratllat Torrent. "Els Mossos, més enllà de les seves legítimes reivindicacions personals, hauran d'aplicar la legalitat vigent a Catalunya", ha destacat abans de garantir que "els funcionaris no hauran de patir".

Per la CUP, les paraules de Llach "s'han tret fora de context", ja que consideren que el diputat de Junts pel Sí fa una "hipòtesi sobre un conflicte de legitimitats" que, pel diputat cupaire Albert Botran, cal veure "com es resoldria". Botran també ha destacat que hi ha "molts funcionaris" que participen de sessions informatives d'entitats sobiranistes com l'ANC o la intersindical CSC perquè "estan compromesos en el naixement d'una nova legalitat a Catalunya".

PP, Cs i PSC demanen deixar "tranquils" els funcionaris

El PP ha qualificat de "cinisme polític horrorós" les afirmacions de Lluís Llach i ha exigit al Govern que "deixi els funcionaris en pau". La diputada popular al Parlament Esperanza García ha volgut deixar clar que el seu grup "farà els possibles per defensar els funcionaris" i, en aquest sentit, ha demanat a l'executiu català que "no forci" els treballadors públics a "incórrer en delictes per complir els seus somnis".

Segons el PSC, les paraules de Llach demostren que "la revolta dels somriures està canviant de gest". "No només volen aprovar una llei de desconnexió sense acord i desconnectar quan no hi ha majoria social, sinó que a més ho volen fer amenaçant els funcionaris", ha lamentat la portaveu parlamentària dels socialistes. Eva Granados ha reclamat a Llach que, en lloc de llançar aquest tipus de missatges, "es dediqui a ajudar els funcionaris a recuperar els diners que els deu el Govern".

En la mateixa línia, Cs també ha exigit al Govern que faci efectives "les pagues extres que encara deuen als funcionaris". El seu portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha aprofitat per lamentar que "públicament" el Govern defensi els funcionaris, però que membres del seu grup parlamentari diguin "el contrari" en actes públics. I en aquest sentit, Carrizosa ha demanat al Govern que si és mentida el que ha dit Llach, el "desautoritzi".

UGT demana al Govern que se'n "desmarqui de manera contundent"

UGT de Catalunya ha demanat al Govern de la Generalitat que es "desmarqui de manera contundent" de les declaracions de Llach, que les considera una "greu irresponsabilitat". En un comunicat, el sindicat exigeix també que es respecti i es protegeixi "la seguretat jurídica" dels funcionaris.

Asseguren que les afirmacions del cantautor només han creat "malestar i inquietud" entre els empleats públics. En aquest sentit, la UGT recorda a l'executiu català que ha repetit "un i mil cops" que les lleis de desconnexió no posaran en risc ni la feina ni les condicions laborals dels treballadors.

D'altra banda, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), un dels principals sindicats de la funció pública de l'estat espanyol, ha assegurat que s'oposarà a qualsevol "decisió, sanció o represàlia" a la que puguin estar sotmesos els empleats públics catalans com a conseqüència "del procés de desconnexió". CSIF creu que les "amenaces" de Llach són "inapropiades" i només "creen alarma social" i demana a JxSí que aclareixi les paraules del seu diputat.

stats