Política 17/05/2013

"La Lomce demostra que a través de les lleis es vol adoctrinar": Rigau sobre Wert, en 12 frases

La consellera d'Ensenyament respon al projecte de llei d'educació presentat pel ministre Wert

Ara
2 min

BarcelonaEl ministre Wert ha anunciat aquest matí en roda de premsa el seu nou projecte de la Lomce, la nova llei d'educació espanyola. Un dels punts més polèmics és que el castellà serà llengua vehicular a Catalunya. Per tal de garantir-ho, el ministeri vol pagar l'escola privada en castellà als alumnes que ho demanin i passar després la factura –restant-ho de les transferències– a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha respost aquesta tarda al projecte de llei de Wert. A continuació, et resumim la seva compareixença en 10 frases.

  • "Una llei anomenada per a la millora de la qualitat educativa hauria de tenir uns fonaments pedagògics importants. En canvi, és una llei que pretén el canvi de model d'estat en matèria educativa. No és una llei pedagògica, és recentralitzadora".
  • "És una llei predemocràtica i ens situa competencialment abans del decret del 81".
  • "Aquest projecte de llei introdueix molt pocs canvis al projecte de llei que ja coneixíem, malgrat que el Consell d'Estat en recomanava molts i de fons".
  • "El Tribunal Constitucional i les seves sentències no estan seguides ni complertes pel ministeri".
  • "Si aquest projecte de llei esdevingués llei, representaria un atac frontal a l'Estatut de Catalunya i, per tant, a la llei d'educació i, de manera singular i molt important, al model lingüístic".
  • "El projecte de llei segresta el currículum i segresta l'avaluació dels alumnes. I qui té el currículum i té l'avaluació té la política educativa".
  • "La presentació de Wert ha destil·lat en tot moment un sentiment de desconfiança envers les comunitats autònomes".
  • "Resoldre el fracàs escolar que hi hagi en el sistema educatiu amb la recentralització de les competències és desconèixer el sistema educatiu. En canvi, és demostrar que a través de l'educació es vol adoctrinar".
  • "Aquesta llei porta a separar per raó del llengua els alumnes, quan un dels principis bàsics de la nostra pedagogia és la no-separació dels alumnes per raó de llengua".
  • "És una llei que pretén donar una única visió d'Espanya i de la seva història i no respecta, evidentment, la plurinacionalitat i el plurilingüisme".
  • "Com que el Consell d'Estat diu que no correspon exigir a les comunitats que facin l'oferta [del castellà] perquè aquestes ja són competents en matèria educativa, han trobat una solució estranyíssima dintre de l'absurd: ja ho garantirà l'Estat, ho pagarà el govern central i ja ho restaran del finançament. Com deuen comprendre, és una ferida enorme en l'autogovern de Catalunya i en la dignitat institucional".
  • "Nosaltres continuarem oposant-nos fermament a aquest projecte perquè no arribi a llei, i en cas que arribi a llei, continuarem defensant la llei d'educació de Catalunya".
stats