Política 20/09/2013

Manuel Valls: "No puc parlar de la qüestió catalana, el govern francès té una relació estupenda amb l'espanyol"

El ministre de l'Interior francès es declara "amic de Jorge Fernández Díaz" i defensa en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que "la diversitat d'Espanya ha de ser una força i no un problema"

Ara
2 min

BarcelonaTercera mostra de suport públic de França al govern espanyol en un setmana pel que fa a la qüestió catalana. Després del comissari de mercat Interior de la UE, el francès de la dreta Michael Barnier, i del ministre d'Afers Estrangers del govern de François Hollande, Laurent Fabius, aquest divendres ha estat el ministre de l'Interior, el català d'origen i socialista Manuel Valls, qui s'ha mostrat "lleial" en la seva relació amb el "govern central" espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio', Valls ha al·legat que no podia pronunciar-se respecte al sobiranisme català a causa del seu càrrec, però ha remarcat diverses vegades la seva "amistat" i "col·laboració" amb el govern espanyol i amb el seu homòleg, el ministre de l'Interior espanyol, el també català Jorge Fernández Díaz.

"És impossible per a mi comentar el que està passant a Espanya respecte del sobiranisme, perquè qualsevol cosa que digués seria un esdeveniment polític, no puc parlar-ne", ha argumentat.

I ha afegit: "Sóc ministre de l'Interior francès, i al govern francès tenim una relació estupenda amb el govern central espanyol, amb el ministre Jorge Fernández Díaz, en la lluita antiterrorista. I sóc lleial a aquesta relació, encara que siguem de partits diferents, som amics, amb en Jorge".

Tanmateix, ha deixat entendre subtilment la seva posició o la seva sensibilitat respecte del tema. "Espanya és molt diferent de França. Té autonomies fortes, i als francesos els costa d'entendre, perquè França és un país molt centralitzat. I crec que aquesta diversitat d'Espanya ha de ser una força i no un problema".

Al final encara s'ha deixat anar una mica més. "Puc contestar fent una pirueta. Ara hi ha una exposició molt maca de Xavier Valls, el meu pare, a Barcelona [motiu pel qual visita la ciutat]. Jo sempre he parlat català a casa, el meu pare era molt catalanista, republicà, catòlic. Però va ser Madrid qui el va acollir als anys 70 i el va reconèixer abans que Catalunya recordés que tenia un gran pintor figuratiu. Crec que amb això responc", ha conclòs.

En aquest punt, Terribas ha repreguntat: "Així doncs, hem arribat tard per tenir el seu suport, ministre?". I Valls ha respost: "Jo faig política a França, perquè sóc ministre francès".

L'entrevista ha acabat amb una insinuació de Valls sobre la llibertat amb què podrà parlar quan deixi de ser ministre, però quan Terribas ha tornat a punxar-lo, ha tornat a subratllar que és "amic" de Jorge Fernández Díaz.

stats