BALEARS
Política 28/08/2015

Manacor impedeix a l’exèrcit celebrar l’ocupació borbònica

El municipi mallorquí es nega a cedir un local per a un concert

A. Cortès
3 min
El batlle de Manacor, Miquel Oliver, es nega a cedir un espai públic als militars per commemorar uns fets de fa 300 anys.

PalmaEl municipi mallorquí de Manacor no facilitarà a la Capitania General de l’exèrcit a les Balears cap instal·lació per commemorar els seus 300 anys. El batlle del municipi, Miquel Oliver, de la coalició sobiranista Més-Esquerra, es nega a “celebrar” el fet històric, conseqüència de la victòria de les tropes borbòniques a Mallorca en la Guerra de Successió, ja que, apunta, suposaria “celebrar la mort de mallorquins”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mitjançant una carta, Oliver respon a la petició feta pel cap de l’estat major a les Balears, Rafael Baena, a l’anterior batlle, Antoni Pastor, en què sol·licitava a l’Ajuntament que li oferís un espai per fer un concert de música militar el pròxim 25 de setembre. Era un dels actes previstos per la Capitania General per celebrar els 300 anys de la creació d’aquesta institució militar a les Illes. “Si li semblés oportuna aquesta iniciativa, ens complauria que el seu consistori ens oferís un local apropiat”, demanava l’exèrcit en una carta enviada el 27 de març. Cinc mesos després, Manacor va contestar ahir per carta a la sol·licitud: “No ens sembla oportú que es faci aquest concert a Manacor”.

En la missiva, l’actual batlle del municipi recorda que “la creació de la Capitania General de les Balears és una conseqüència dels Decrets de Nova Planta en què, per dret de conquesta, les Illes Balears perdien les seves institucions centenàries”. “No entra en cap cas dins les nostres previsions celebrar la creació de la Capitania General ni ens sembla oportú que es faci aquest concert a Manacor”, conclou Oliver en la seva resposta a Baena.

La postura de l’Ajuntament de Manacor suposa, així, que no es facilitarà cap instal·lació pública per celebrar el concert, ja anunciat en el programa d’actes per a la commemoració dels fets, si bé des del consistori expliquen que si se sol·licités ara permís per celebrar el concert al carrer s’hauria d’estudiar. A la carta d’Oliver, però, s’explica que sí que es duran a terme actes per recordar els fets històrics i les seves “conseqüències nefastes” per a les Balears.

“Ofensa” per al PP

La decisió del batlle s’ha trobat amb les crítiques del Partit Popular del municipi, que acusa Oliver d’haver “ofès gratuïtament” l’exèrcit i tots els manacorins que “valoren i aprecien la seva tasca”. “El batlle mescla un fet real amb una apreciació personal”, critica el PP, a qui li sembla “injust” no cedir un local a la Capitania General. “No hem d’oblidar que l’exèrcit és el garant de la pau, participa en catàstrofes i situacions d’emergència, col·labora i participa en missions humanitàries al llarg del món i, a través de l’UME (Unitat Militar d’Emergències), lluita contra incendis aquí a Mallorca, com va passar, per exemple, el 2013 en els incendis que primer van afectar Andratx i posteriorment Capdepera i Artà”, sentencia el PP. Per contra, l’entitat Jubilats per Mallorca va felicitar Oliver per haver actuat “com cal a qualsevol poble lliure que coneix la seva història” i anima la resta de municipis de l’illa que siguin convidats a la celebració a seguir els seus passos. “Les tropes borbòniques per dret de conquesta van abolir la sobirania dels mallorquins i dels eivissencs, i van començar l’espoli, fent que la major part de la producció se l’enduguessin cap a Madrid i no retornés”, assenyala l’entitat.

No és l’únic acte previst

Cal recordar que l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), presidida per l’expresident del Govern Balear amb el PP Cristòfol Soler i que ha passat a ser un independentista convençut, va demanar a tots els ajuntaments de l’illa, així com al Consell de Mallorca i l’executiu autonòmic, que no participessin en els actes de celebració de la Capitania General i que mostressin el seu rebuig al que qualifiquen d’“indignitat”. “Aquests fets, fa 300 anys, van posar fi a la vida de molts mallorquins i van comportar un fort patiment, vergonya i submissió als que van continuar en vida”, va destacar l’entitat sobiranista a principis de mes.

Com a Manacor, l’exèrcit té previst per al mes d’octubre celebrar els seus 300 anys amb concerts de música militar en altres municipis de l’illa, com Sóller, Inca i Calvià, i al novembre, a Palma.

stats