DRET A DECIDIR
Política 24/09/2013

Rajoy, al 'Wall Street Journal': "Separar Catalunya d'Espanya va contra l'evolució natural del món"

En una entrevista al diari nord-americà, el president del govern espanyol diu que una Catalunya fora de la UE seria "absolutament absurd"

Ara
3 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no s'imagina una Catalunya fora de la Unió Europea (UE), una possibilitat que qualifica d'"absolutament absurda" en una entrevista aquest dimarts al diari nord-americà 'Wall Street Journal'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo sóc espanyol, crec que a tots ens va molt millor [dins d'Espanya]", sosté Rajoy, que afegeix: "No m'imagino Catalunya fora de UE, seria una cosa absolutament absurda".

Segons Rajoy, la idea de Mas de separar Catalunya d'Espanya va "contra l'evolució natural del món", que no consisteix a aixecar fronteres, sinó tot el contrari, subratlla el cap de l'executiu espanyol.

Per il·lustrar aquesta idea, Rajoy es remunta a la seva infantesa en un poble gallec, a principis dels anys 60, on els diaris de Madrid arribaven dos dies després de la publicació, explica. "I ara agafes un aparell com aquest [telèfon mòbil] i la informació arriba al minut. I això és el més natural del món. I contra això no s'hi pot anar".

Durant l'entrevista, en la qual també tracta la situació econòmica i política de l'estat espanyol, Rajoy diu que no li agrada especular amb dificultats que encara no s'han presentat, però adverteix Mas sobre el fet de plantejar-se quelcom "inconstitucional", en una clara al·lusió a la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya.

Segons el diari nord-americà, el missatge de Rajoy al president de la Generalitat, Artur Mas, és clar: "Quedeu-vos amb nosaltres". Alhora, li llança un retret: "Jo vaig a Europa a discutir la unió bancària o la unió fiscal, o com aconseguir un mercat comú, i aquí tens algú que està parlant d'anar en la direcció contrària".

Rajoy viatja avui a Nova York per participar a l'Assemblea General de l'ONU juntament amb altres caps de govern d'arreu del món.

Rajoy creu que Espanya "va pel bon camí" i no descarta presentar-se a la reelecció

En l'entrevista amb el rotatiu nord-americà, que versa, principalment, sobre la situació econòmica d'Espanya, Rajoy reconeix que el país encara no ha sortit de la crisi, però insisteix que "va pel bon camí" i no descarta presentar-se a la reelecció d'aquí a dos anys. Tanmateix, admet que tant el cas Bárcenas com les mesures d'austeritat impulsades pel seu executiu han malmès la seva imatge, però recorda que encara li queden dos anys de mandat.

"Si la gent veu que el que hem fet està donant resultats, i veu que s'està assentant una base sòlida per al futur, crec que estem en condicions d'aconseguir la recuperació", assenyala Rajoy, segons indica el diari amb seu a Nova York. "No es pot governar un país pensant cada dia si la gent et votarà o no", sosté el cap de l'executiu espanyol. Així, preguntat per si es presentarà novament el 2015 , Rajoy respon: "No penso retirar-me, però el meu partit és qui ho decidirà".

Rajoy destaca que "Espanya ha sortit de la recessió, malgrat que continua en crisi", i afegeix que "la tasca ara és aconseguir una recuperació forta que ens permeti crear llocs de treball".

"No m'atreveixo a fer previsions" sobre quant es trigarà a reduir la taxa d'atur, assenyala el president espanyol, que, tanmateix, assegura que "les millores aniran arribant a poc a poc".

Afirma que la banca espanyola ara és "més transparent, més solvent, està més ben capitalitzada arran dels crèdits de 41.000 milions d'euros concedits l'any passat per la Unió Europea". "Si m'ho pregunta avui", afegeix, "li dic que Espanya no necessitarà una ampliació [del programa d'ajudes a la banca] el 2014".

Rajoy també avança a l'entrevista que aquest divendres el consell de ministres aprovarà noves mesures d'ajustament, com ara desvincular l'IPC de les pensions i altres mesures sobre la tarifa de la llum i els peatges a les carreteres. Tanmateix, el cap de l'executiu espanyol assegura que les mesures d'austeritat més dures ja s'han fet.

stats