Política 07/11/2012

Mas, a Brussel·les: "La pregunta és si la Unió Europea està preparada per oferir una solució per a Catalunya"

El president de la Generalitat assegura davant la premsa de la capital comunitària que Catalunya vol seguir dins la Unió Europea i l'euro, però que demana un canvi "d'estatus polític"

Carme Colomina
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la roda de premsa a Brussel·les / ACN

Brussel·lesEl president de la Generalitat ha recordat aquest matí a Brussel·les que Catalunya forma part de la Unió Europea des del 1986 i que des d'aleshores els catalans són també "ciutadans europeus". En una roda de premsa a la delegació de la Generalitat a la capital comunitària, Mas ha precisat que no espera que "la UE ens tregui les castanyes del foc, sinó que empari la voluntat democràtica del poble català". El que Catalunya demana, segons el president, és un "canvi d'estatus polític dins la UE", i la pregunta és "si la Unió està preparada per oferir una solució" a aquesta demanda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lampista de Lleida

Davant una premsa que l'ha collat sobre el futur d'una Catalunya independent dins o fora de la Unió Europea, Artur Mas ha advertit que "en aquests moments ningú pot estipular per escrit" si continuarà dins la UE o el contrari. La demostració −segons el president− són "els canvis de posició" que hi ha hagut a la Comissió Europea sobre aquest tema. Un periodista ha preguntat a Mas si explicarà tota la veritat del que suposaria la independència en una Catalunya que quedaria fora de la UE, i el president ha reclamat que es deixi votar el "lampista de Lleida" i que "abans de dir si anirem a l'infern o no" −en referència a les advertències d'alguns membres del govern espanyol−, que "s'escolti primer la veu del poble català". Mas ha insistit en la seva voluntat de negociar.

El president i candidat de CIU a les pròximes eleccions ha explicat que el seu primer objectiu és convocar un referèndum i ha precisat que una de les opcions que es contempla és transformar unes eleccions en consulta.

Friends of Europe

Mas fa avui una visita d'unes hores a la capital comunitària, on aquest migdia ha de pronunciar una conferència sobre el futur de Catalunya a la Unió Europea. L'acte l'organitza el 'think tank' Friends of Europe, un centre de debat i reflexió sobre la UE que presideix un històric de la política belga i antic vicepresident de la Comissió Europea, Etienne Davignon.

El president de la Generalitat també té previst un dinar privat amb un grup reduït d'alts funcionaris catalans a les institucions europees per parlar a porta tancada de com es veu des de Brussel·les el procés sobiranista que es viu a Catalunya.

stats