Política 06/10/2017

Mas assegura al Financial Times que una DUI és "simbòlica" però no una independència "real"

L'expresident demana ser pragmàtics i preveure la reacció de l'Estat a una DUI

Ara
2 min
Mas assegura al Financial Times que Catalunya no està preparada per a una "independència real"

BarcelonaCatalunya pot fer una DUI però fins que no controli aspectes com la Hisenda o les infraestructures la independència "no és real". És l'afirmació que l'expresident Artur Mas ha fet en declaracions al Financial Times, i se suma així a les veus que refreden la declaració unilateral d'independència. Un dels primers a obrir el dabat, dins el Govern, va ser el conseller Santi Vila en un article a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plena cascada d'empreses que decideixen endur-se la seu social de Catalunya, Mas considera que Catalunya encara no ha establert les bases per fer efectiva una DUI. "Hem guanyat el dret a ser un país independent. La pregunta ara és com exercim aquest dret, i aquí, evidentment, hi ha decisions que s'han de prendre". Això si, considera que una declaració és "un acte polític, formal, i simbòlic" i que fins que no es controli el territori "la independència no és real".

Segons la tesi de l'expresident, cal ser pragmàtics i tenir en compte la reacció de Madrid. I, davant d'una resposta encara més repressiva de l'Estat, Mas sosté que Catalunya no té garantit "el control territorial, la recaptació d'impostos ni el sistema judicial". "No es tracta només de proclamar la independència, sinó d'esdevenir un país independent", apunta, en relació amb els efectes que tindria una DUI.

En una primera versió de la noticia, el diari assegurava que Mas havia dit que "Catalunya no està preparada per a la independència real". L'oficina de l'expresident ha demanat un aclariment al Financial Times i ha remès un comunicat explicant que "el titular es prestava a males interpretacions". L'equip de Mas ha adjuntat l'àudio del fragment en qüestió.

El rotatiu britànic encapçala amb les declaracions de Mas un repàs a l'última hora de la situació a Catalunya, en què destaca les disculpes de Millo pels ferits de l'1-O i les diferents empreses que han canviat de seu social les últimes hores.

Fragment de l'entrevista de Mas al FT
stats