NOVA ETAPA
Política 29/11/2015

Mas avisa que el bloqueig facilita l’actitud “humiliant” de l’Estat

Demana a la CUP que es mogui “d’una vegada per totes” i permeti desencallar la formació de govern

Oriol March
4 min
La plana major municipalista de Convergència es va reunir ahir l’Hotel El Montanyà de Seva per agafar forces de cara a la campanya de les eleccions del 20-D, en què el partit integra la coalició Democràcia i Llibertat.

SevaTots els ulls del món sobiranista se situaran avui a Manresa, on la CUP celebrarà una jornada de debat decisiva per al futur de la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat. Les esperances, segons reconeixen en privat els dirigents de Convergència, són més aviat minses. “Sóc pessimista. Però no pels esdeveniments de les últimes setmanes, sinó des de la nit del 27-S”, reconeixia aquesta setmana un membre de la cúpula de Convergència. “Hi ha poques opcions que les negociacions es desbloquegin abans que arrenqui [dijous a la mitjanit] la campanya electoral, però s’ha de posar en valor que algun dels escenaris que debatrà la CUP inclou la investidura de Mas”, afegia ahir un alt dirigent de CDC. El president en funcions espera amb certa impaciència el desenllaç de la situació i, al llarg dels últims dies, ha redoblat la pressió sobre l’esquerra alternativa per desllorigar unes converses que fa pràcticament dos mesos que s’allarguen sense èxit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Cal que tothom es mogui d’una vegada per totes”, assenyalava ahir des de Seva el president en funcions davant la plana major municipal del partit, reunida a la localitat osonenca. Tal com va avançar dijous l’ARA, Junts pel Sí ha posat damunt la taula de negociació una proposta basada en un consell de presidència -integrat previsiblement per Mas, Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva com a màxims representants de les diverses àrees de l’executiu- per confegir caràcter coral al gabinet, i ara espera un moviment de la CUP. “Cal treure el nus i constituir el govern definitiu, perquè, si no ho fem, l’adversari ens veu més dèbils i ens vol humiliar”, va considerar el líder convergent, en referència a l’envestida recentralitzadora al voltant del FLA que ha marcat l’última setmana política.

La tercera pota

Mas sosté que el 27-S estaven en joc tres afers. El primer, el plebiscit sobre la independència, el veu guanyat en escons, tot i que no es va arribar al 50% de vots que en campanya -especialment en privat- els estrategs de Junts pel Sí albiraven claus per donar un missatge inequívoc a l’Estat i a Europa. El segon aspecte passava per resoldre el full de ruta, concretat amb l’aprovació d’una declaració d’inici del procés que ha obert esquerdes a Convergència i molt especialment dins l’actual Govern, on almenys sis consellers han sigut crítics amb l’estratègia negociadora posada en marxa.

Quina és la tercera pota derivada de les eleccions? Segons el president en funcions, es tracta de la formació d’un executiu de coalició nítidament independentista encarregat de comandar els divuit mesos previs al referèndum sobre la Constitució catalana. “No s’ha aconseguit resoldre”, va constatar Mas davant dels càrrecs locals de CDC. Aquest bloqueig, que s’ha fet evident al Parlament amb dues votacions en què la CUP va optar per una rotunda negativa al candidat de Junts pel Sí, fa que Catalunya “mostri debilitat”. “Això fa que els que ens volen passar per sobre puguin tenir la impressió que ho poden aconseguir”, va raonar el líder convergent.

Mas no va ser l’únic dirigent nacionalista que va sortir a pressionar la CUP en la vigília de la jornada de debat. El coordinador general del partit, que va intervenir just abans de Mas a Seva, va apel·lar a la “responsabilitat històrica” per arribar a un acord en què “el poble de Catalunya en surti vencedor”. Rull va ser l’encarregat de situar el líder de CDC com a “actiu irrenunciable” del procés en la mesura que ha plantejat el pols amb l’Estat de tal manera que es pugui guanyar. Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, va acusar l’esquerra alternativa d’haver “trencat el somriure a l’independentisme” amb el veto a la figura de Mas, segons va explicar en una entrevista a l’agència Efe.

En una part més aviat críptica del seu discurs, cap al final, el líder nacionalista va indicar que el que representa Convergència és una garantia perquè les coses “es facin bé de portes enfora i de portes endins”. Un dels arguments a favor de la investidura de Mas que recorren amb més insistència els despatxos de Convergència es basa en el fet que una part sensible de l’electorat moderat del país s’ha mogut cap al sobiranisme “gràcies a ell”, i que la seva absència debilitaria la majoria. Un argument que es refereix també a l’establishment, amb qui Mas mira de mantenir vincles. Divendres, per exemple, es va reunir amb una delegació del Cercle d’Economia, últimament molt crític amb el procés.

Aquesta ampliació de la majoria, a banda dels casos judicials oberts i el desgast de la marca, també és un dels motius pels quals Convergència planeja la seva dissolució i la creació d’una nova formació que aglutini des de socialdemòcrates fins a liberals. D’això no se’n va parlar en les intervencions públiques, però a la sortida diversos càrrecs locals demanaven en privat “que no sigui una remodelació estètica”. Després de les estatals s’intensificarà la confecció de la nova marca sobiranista.

Cap al 20-D

La jornada municipalista, que va arrencar divendres, va servir als convergents per agafar força de cara a la campanya, en què Mas tindrà una presència forta al costat d’Homs. Les quatre D -dignitat, diàleg, determinació i decisió- seran els eixos del camí cap al 20-D, en què Convergència no només es juga el lideratge sobiranista amb ERC sinó que també avaluarà la salut del procés en la mesura que Ciutadans i En Comú Podem competiran per la victòria a les urnes en un escenari molt obert.

Mas va voler posar en relleu el paper de CDC en el camí sobiranista per reclamar el vot. “Ens l’hem jugat molt, ho hem posat tot per davant del partit. Ara podem demanar a la gent d’aquest país que se la jugui una mica a favor nostre”, va raonar. El veredicte, d’aquí tres setmanes.

ERC vol que el 20-D sigui l’últim cop que concorre al Congrés

“Aquest és l’últim programa que presentem a unes eleccions espanyoles”. Així de contundent es va mostrar el candidat d’ERC al 20-D, Gabriel Rufián, que va confiar que aquestes siguin les últimes eleccions espanyoles a què concorren els republicans. “Anem a Madrid a culminar el procés”, va afegir Oriol Junqueras. El programa, “més lleuger i de cara a barraca”, inclou el punt compartit amb Democràcia i Llibertat, que consisteix a reproduir l’apartat del programa de JxSí que fa referència a la negociació amb l’Estat sobre la independència.

stats