Política 10/10/2017

Merkel reclama a Rajoy que explori vies de diàleg

La cancellera demana solucions dins la Constitució

Laia Forès
2 min
Rajoy i Merkel van exhibir amistat a Berlín: al president espanyol li interessa reforçar-se internacionalment i a la cancellera tenir un aliat en les polítiques d’austeritat.

Brussel·lesBrussel·les -esperonada per Mariano Rajoy- continua mantenint que el procés d’independència de Catalunya és un “afer intern” de l’estat espanyol, però el discurs de la Comissió Europa ja fa dies que va quedar desmuntat. Per si encara en quedava algun dubte, la cancellera alemanya -la líder europea que mana més- també s’ha sumat a les veus preocupades que reclamen diàleg al govern espanyol. Ha sigut en privat, en una trucada que Angela Merkel va fer dissabte passat al president del govern espanyol, tot i que la notícia no va transcendir fins ahir, quan un portaveu del govern alemany la va confirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el relat del portaveu, Merkel i Rajoy van discutir “possibles vies per enfortir el diàleg intern a Espanya en el marc de la Constitució”. En altres paraules, la cancellera va demanar al president de l’executiu espanyol diàleg polític i una solució al conflicte que respecti la Carta Magna espanyola, un clam que ja havien llançat dies enrere altres líders europeus. Durant la trucada, Merkel també va traslladar a Mariano Rajoy el seu suport “a la unitat d’Espanya”.

En públic, la cancellera ha evitat pronunciar-se sobre Catalunya, però en privat la cap del govern alemany està mostrant la seva preocupació i està movent fils diplomàtics per convèncer Rajoy de la necessitat d’obrir un canal de diàleg, ara inexistent, amb el Govern. De fet, tot i que l’entorn de Merkel ja va negar la setmana passada que la cancellera volgués exercir de mediadora, la veritat és que una trucada telefònica amb Rajoy és del tot inusual. Els dirigents acostumen a fer trucades oficials per felicitar victòries electorals però en comptades ocasions fan públiques les converses sobre altres qüestions.

Europa mira Catalunya

Angela Merkel no farà de mediadora però sí que està movent-se amb la discreció que la caracteritza per saber què passa a Catalunya i què pot fer per trobar-hi una solució. Divendres, un dia abans de parlar amb Rajoy, també va trucar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per parlar de Catalunya, entre altres qüestions. Europa ja fa dies que mira cap a Catalunya i el nerviosisme per una possible declaració unilateral d’independència, i de la resposta que hi doni Madrid, és evident.

El president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, exministre d’Exteriors del govern de Merkel, va parlar ahir obertament de Catalunya per reclamar que no es menystingui la veu dels catalans. Steinmeier va dir que “els sentiments i els posicionaments” de la gent “no són secundaris” i va apuntar que seria un “error” tractar les emocions de “simplement irracionals”. “Des del Regne Unit, passant per Catalunya, fins a Polònia i Grècia, cal prendre’s seriosament els sentiments de la gent”, va dir.

Brussel·les, atenta

La Comissió Europea estarà atenta als esdeveniments d’avui al Parlament de Catalunya, segons va assegurar ahir un portaveu, però va rebutjar pronunciar-se sobre quina serà la seva reacció si Catalunya declara la independència. La situació política catalana també es debatrà avui al Comitè de les Regions, l’òrgan comunitari que representa les regions europees. El seu president, Karl Heinz Lambertz, va assegurar ahir que per entendre el que està passant “cal conèixer la història de Catalunya”.

stats