Política 30/09/2017

Més de 5.000 unionistes reclamen l'empresonament de Puigdemont al centre de Barcelona

Els manifestants han fet crits de "Llibertat, llibertat!" i han arrancat un tros d'una pancarta amb l'eslògan "Més democràcia"

Enric Borràs
2 min
Manifestants unionistes intentant arrencar la pancarta de 'Més democràcia' de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaMilers d'unionistes amb banderes espanyoles, 5.500 segons el recompte de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquesta tarda i fins al vespre pel centre de Barcelona darrere d'una pancarta amb l'eslògan "Catalunya és Espanya". La pancarta, com tots els eslògans que s'han cridat en la protesta excepte "No votarem!", era en castellà. El crit que s'ha sentit més durant la manifestació és "Puigdemont, a presó".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El permís per fer la protesta l'havia demanat una organització anomenada Españoles de a Pie i s'hi han desplegat pancartes i banderes de les organitzacions ultradretanes Somatemps i Democracia Nacional. També hi havia dirigents d'aquestes entitats i banderes de la Hermandad de Legionarios. A la plaça de Sant Jaume alguns dels manifestants s'han enfilat als terrats i han arrancat una pancarta d'Òmnium Cultural i una altra amb l'eslògan "We want to vote" [Volem votar].

Alguns manifestants unionistes també n'han intentat despenjar una altra que tan sols deia "Més democràcia", col·locada a l'Ajuntament de Barcelona, però després de més de mitja hora intentant-ho no se n'han sortit. Fins i tot ho han provat amb un pal amb una navalla enganxada i només n'han aconseguit arrancar un tros. Un grup de persones de les que s'hi escarrassava han colpejat reiteradament un jove que els gravava amb el mòbil perquè ho deixés de fer.

La manifestació ha començat, puntual, a les 17.30 a la plaça d'Urquinaona, i tot i la pluja ha reunit milers de persones que han enfilat la Via Laietana amb crits com "L'1 d'octubre no votareu", "A por ellos", "Premsa catalana, manipuladora", "Llibertat, llibertat" i "Separatista, terrorista". Alguns dels manifestants anaven encaputxats o amb la cara tapada amb màscares i amb actitud agressiva cap als periodistes, alguns dels quals eren de mitjans internacionals. Durant bona part de la protesta s'han sentit crits en què acusaven la premsa catalana, i sobretot TV3, de manipuladors.

Els qui han rebut però les lloances dels manifestants són els agents de la Policia Nacional espanyola. Quan la protesta ha passat per davant la comissaria de la Via Laietana, protegida per antiavalots del cos, han cridat reiteradament "Aquesta sí que és la nostra policia" i "No esteu sols". Han repetit els crits i els aplaudiments cada vegada que els passava l'helicòpter del cos espanyol per damunt de la plaça de Sant Jaume, on ha fet ben bé una dotzena de voltes. La policia ha respost amb una piulada amb una fotografia de la manifestació i el text: "Perquè no estem sols, perquè tots som un, perquè tots som Espanya, per la nostra democràcia, per la legalitat… #EstamosporTi".

stats