Política 24/12/2012

"És hora de fer tot el possible per tancar les ferides obertes respecte a les lleis": el discurs del rei en 10 frases

El monarca considera que els efectes de la crisi "es deixen sentir en la qualitat del clima social" i provoca una "desafecció cap a les institucions" que el "preocupa". Parla d'Espanya com d'una "gran nació" i es remet, sense citar-lo explícitament, a l'esperit de la Transició

M.colomer
2 min
Joan Carles en un moment del discurs / BALLESTEROS / EGE

Barcelona1. "No podem ignorar que existeix pessimisme, i que els seus efectes es deixen sentir en la qualitat del clima social que vivim. Està, a més, generant una desafecció cap a les institucions i cap a la funció política que a tots ens preocupa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "Austeritat i creixement han de ser compatibles. Les renúncies d'avui han de garantir el benestar de demà, en un termini raonable de temps, de manera que s'asseguri la protecció dels drets socials".

3. "Al llarg dels trenta-set anys del meu regnat hem passat per diverses conjuntures econòmiques realment complicades que els que tenim ja alguns anys recordem bé. Potser no van ser tan difícils com aquesta, però en qualsevol cas van ser molt complicades. I, no obstant això, vam saber sortir-ne amb èxit".

4. "Espanya és part de la solució a la crisi global i ha de ser protagonista en la presa de decisions en els grans fòrums internacionals".

5. "Per més evident que sigui, no és dolent repetir-ho: no tot és economia. No ignoro que la política no viu avui les millors hores en la percepció dels ciutadans, per això jo voldria aquesta nit reivindicar la política, perquè el seu paper és fonamental en la sortida de la crisi".

6. "Vull reivindicar la política gran, la que per destacar la seva dignitat i valor solem anomenar la política amb majúscules. [...] La que, lluny de provocar l'enfrontament i des del respecte a la diversitat, integra el comú per sumar forces, no per dividir-les. La que sap renunciar a una porció d'allò seu per guanyar alguna cosa més gran i millor per a tothom. La que busca l'entesa i l'acord per canalitzar i resoldre els grans i fonamentals desafiaments col·lectius".

7. "Aquesta va ser la política gran que va saber inaugurar una nova i brillant etapa integradora en la nostra història recent i la única que té capacitat de refermar la confiança en la nostra gran nació".

8. "Cal promoure valors com el respecte mutu i la lleialtat recíproca. Són valors que fa més de tres dècades van contribuir a construir un nou marc de convivència, el reconeixement a la nostra pluralitat i de les diferents llengües, cultures i institucions d'Espanya".

9. "És hora que tots mirem cap endavant i fem tots els possibles per tancar les ferides obertes. Serà novament un èxit de tots, ciutadans i institucions, basat en el respecte a les lleis i les vies democràtiques".

10. "El Nadal simbolitza el triomf de la generositat sobre l'egoisme. Generositat, solidaritat i compromís són valors que tothom ha de reconèixer, conservar i promoure sempre, i en aquests temps, més que mai".

stats