Política 17/09/2016

Munté: "Hi haurà moments en què s'hauran de prendre decisions importants, com deixar de pagar impostos a Espanya"

La consellera de la Presidència del Govern explica a Catalunya Ràdio que estan analitzant com fer el referèndum vinculant dins el marc actual, però que hi veuen "dificultats"

A.s.
2 min
Munté en la inauguració de la Universitat Catalana d’Estiu.

BarcelonaNeus Munté, consellera de la Presidència del Govern, té clar que "serà un curs intens, això segur". El trencament amb Espanya, la famosa desobediència, haurà d'arribar un dia o altre, encara que seguiran insistint fins a l'últim moment de fer un referèndum pactat amb l'Estat: "És l'opció més vàlida, i ho hem defensat i demostrat des del primer dia, com quan vam anar a Madrid a demanar la transferència. Seria el més útil i homologable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hisenda pròpia

La consellera, però, també sap que ara per ara, amb el govern espanyol actual, aquesta possibilitat és remota. Per aquest motiu, preguntada per si un dia els catalans haurem de deixar de pagar els impostos a Espanya, reconeix que "hi haurà moments en què s'hauran de prendre decisions importants, com aquesta". Però puntualitza: "Més que demanar això a la ciutadania, els ho explicarem i bé, i llavors sabran què han de fer".

Referèndum vinculant

Munté, però, no vol córrer més del que és necessari, i per això posa el focus a curt termini en la qüestió de confiança, després a aprovar els pressupostos del 2017 i finalment a culminar el full de ruta com està dissenyat ara, "que té el suport de la majoria del Parlament" i que acabarà a les urnes amb unes eleccions constituents. La vicepresidenta admet que ella, i tot el Govern, s'estimarien més el referèndum vinculant abans que les constituents com a eina per culminar el procés, però ara mateix no està sobre la taula.

Full de ruta actual

"Estem analitzant com fer el referèndum vinculant dins el marc actual, i hi veiem dificultats. Caldria crear un marc jurídic nou que ara no existeix, ja que ara tenim un marc per fer consultes", argumenta. Però insisteix: "Ara hi ha un full de ruta consistent, ben analitzat, que té majoria parlamentària i ens permet arribar al que volem amb garanties, però si apareixen nous elements [referèndum], hem d'estudiar si es pot millorar el full de ruta".

Funcionaris

Respecte a la notícia que donava ahir l'ARA sobre el blindatge dels funcionaris catalans en un hipotètic referèndum no pactat amb l'Estat, ha dit: "Quan parlem de garanties i seguretat jurídica estem pensant en els funcionaris perquè sabem com les gasta l'Estat".

Vaga general contra l'Estat?

"He viscut algunes vagues generals, per la meva anterior etapa a la UGT, però crec que ara parlem d'un altre tipus de mobilització, més en positiu. La vaga general és un dret, però circumscrit en un altre àmbit".

La constitució de la CUP

"Hi ha moltes propostes per fer elaborar la Constitució catalana; per tant, endavant amb totes les propostes, que al final hauran de confluir".

Homs al Suprem

"Serà el primer cop que un exmembre del Govern declararà per donar veu als ciutadans. És molt greu".

El nou nom de Convergència

"El PDC se segueix dient així. No ens creiem la carta del senyor Fernández Díaz on diu que el no registre del nom PDC no té res a veure amb motius polítics. Això és fals".

stats