Política 26/09/2013

Navarro demana al Govern que vegi el PSC com un "aliat" i no com un "adversari"

El líder socialista recorda que el seu partit és imprescindible per fer defensar el dret a decidir davant un PP amb majoria absoluta. Assenyala l'entesa entre el PNB i el PSE a Euskadi com el millor exemple a seguir per impulsar la reactivació econòmica

Sara González
3 min

BarcelonaEl PSC és necessari per fer un front comú a l'hora de defensar el dret a decidir davant de Madrid. Aquest és el missatge que ha volgut deixar clar el líder del PSC, Pere Navarro, al president de la Generalitat. El primer secretari dels socialistes ha insistit que el seu partit té clar que cal canviar l''statu quo' i que els catalans votin en una consulta, això sí, dins de la legalitat. Per això ha demanat a Artur Mas que no situï el PSC en el bloc del no juntament amb el PP i Ciutadans. "Ens ha de veure com aliats i no com un adversari a vèncer en l'aventura independentista. Ens necessitarà", ha advertit Navarro, qui ha recordat al president que amb un PP amb majoria absoluta necessitarà una majoria sòlida per defensar el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC ha assegurat que els socialistes estan "tan o més emprenyats" amb la relació amb Espanya que els catalans que van participar a la Via Catalana, però ha afegit que el procés s'ha de plantejar com un "repte polític" i no en "clau de conflicte" com, al seu parer, està fent el Govern. Davant d'aquesta situació, ha insistit que l'opció que ha triat el seu partit és treballar per un camí compartit amb Espanya en un estat federal, una "tercera via" a la qual ha destacat que comencen a apuntar-se dirigents d'arreu de l'estat i també el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

Això sí, Navarro ha reconegut que o Espanya entén que "l'statu quo no es pot mantenir, o difícilment es podrà realitzar aquest camí compartit". Com en altres ocasions ha dit, ha subratllat que "Espanya o és federal o no serà".

Navarro ha refermat el seu compromís "sense reserves" amb la celebració d'una consulta a Catalunya, però ha insistit que s'ha de fer de forma legal i acordada amb l'estat espanyol. "Diem sí sense reserves a que els catalans puguem decidir i amb la mateixa convicció demanem que no s'utilitzi aquest procés de forma partidària", ha etzibat.

Una "estafa pressupostària" del Govern

El líder del PSC ha centrat la part inicial del seu discurs al debat de política general en carregar durament contra la política econòmica del Govern i ha lamentat, de nou, que no s'hagin presentat els pressupostos del 2013. "Aquí hi ha hagut una estafa pressupostària del Govern", ha etzibat el dirigent socialista.

I és que Navarro considera que la pròrroga dels pressupostos del 2012 que Artur Mas va aprovar amb el suport del PP ha servit per "fer retallades en la clandestinitat". Segons el primer secretari del PSC, s'han destinat 900 milions d'euros menys en Salut, 300 menys en Educació, 200 menys en foment de l'ocupació i 100 menys en despesa social. "Tot això, després d'omplir-se la boca que calia protegir l'estat del benestar", li ha retret al president de la Generalitat.

Malgrat que Navarro ha atribuït a Mas gran part de la responsabilitat de l'empitjorament econòmic els darrers quatre anys, ha insistit que el seu partit està "disposat a arribar a acords" en matèria econòmica. De fet, el líder del PSC ha assenyalat l'entesa entre el lehendakari Iñigo Urkullu i el PSE per aprovar els pressupostos com el camí ideal a seguir. "Cal empassar-se l'orgull del partit. Amb el seu govern no sortim de la crisi perquè estem estancats", ha insistit.

Navarro ha lamentat també que en els darrers dos anys no s'hagi desenvolupat una política econòmica basada en augmentar els ingressos i evitar així més retallades. Al seu parer, aquesta insistència en l'austeritat ha provocat una "fractura social" important a Catalunya.

stats