Política 21/07/2016

"No es pot tractar la gent d'idiota": dirigents del PDC critiquen la gestió d'Homs amb la mesa del Congrés

Marc Castells, integrant de la candidatura favorita a la direcció, i Mercè Conesa, aspirant a presidir el consell nacional, reclamen "coherència" després de les votacions a Madrid

O.m.
3 min
Ignasi Planas –esquerra– i Marc Castells –dreta– han participat en un debat a Catalunya Ràdio sobre les primàries al PDC

BarcelonaLes votacions per triar els membres de la mesa del Congrés dels Diputats, on el PP i Ciutadans hi tindran majoria durant la legislatura, segueix generant polèmica. Especialment la gestió del cap de files del Partit Demòcrata Català (PDC) a Madrid, Francesc Homs, després que els populars confirmessin un pacte amb els nacionalistes –i també amb el PNB– per tal que la mesa fos més favorable als populars i als liberals. Aquest pacte, en tot cas, ha estat negat per Homs, que ahir defensava que aquest tipus de votacions són "secretes". Malgrat això, dirigents del PDC han criticat les formes exhibides a Madrid. "No es pot tractar la gent d'idiota. La nova gent que entrarem a la direcció canviarem aquesta manera de fer", assegurava aquest dijous en un debat a Catalunya Ràdio l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, un dels homes forts de la candidatura de Marta Pascal i David Bonvehí per liderar la direcció executiva de la nova formació nacionalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest debat també hi ha participat Ignasi Planas, cap de files de Reagrupament i líder de la candidatura que es presenta al PDC sota el nom de Renovació. "Si el partit vol aconseguir la confiança de l'electorat, cal ser honest. No s'està dient tota la veritat", ha assegurat Planas.

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, presidenta de la Diputació de Barcelona i aspirant a liderar el consell nacional de la nova Convergència, Mercè Conesa, ha admès en una entrevista a 'El Món a RAC1' que l'afer del Congrés es podria haver "gestionat" diferent. "Hem de ser coherents i poder explicar les coses", ha apuntat Conesa, que "contempla" que diputats del PDC hagin pogut votar representants del PP. "Però que m'ho expliquin", ha afegit.

Registre del grup propi al Congrés

Els vuit diputats que l'antiga Convergència va obtenir a les últimes eleccions espanyoles han registrat aquest dijous a les 12 l'escrit de constitució del seu grup parlamentari al Congrés amb el nom de Grup Parlamentari Català (Partit Demòcrata). L'escrit passarà a mans de la mesa del Congrés dels Diputats, que la setmana que ve –dimarts o dimecres– es pronunciarà sobre si el Partit Demòcrata pot disposar o no de grup parlamentari propi.

Els de Francesc Homs argumenten que els precedents en les decisions de la mesa avalen aquesta via. Un criteri compartit pel PP al Congrés en nom de la pluralitat de la cambra, però no per C's, que aquest dimarts va expressar la seva ferma oposició adduint que el Partit Demòcrata no compleix els requisits perquè no ha obtingut el 15% dels vots a dues circumscripcions –Tarragona i Barcelona–. Podem i el PSOE han expressat la seva predisposició a permetre la constitució del grup.

Polèmica pel nom escollit

Per si no n'hi havia prou amb l'enrenou generat per la votació, ara també ha aixecat polseguera el nom amb qual s'ha registrat el grup parlamentari. Minuts després que es fes oficial, ja han aparegut les primeres veus de PP i Ciutadans demanant que la mesa del Congrés no permeti al Partit Demòcrata denominar-se Grup Parlamentari Català.

En un apunt en el seu perfil de Twitter, el diputat del PP al Parlament Fernando Sánchez Costa ha demanat "formalment" al grup parlamentari del PP que el possible grup del Partit Demòcrata no s'anomeni Grup Parlamentari Català: "És una apropiació inacceptable", ha criticat. La possibilitat que el PP faciliti que Homs tingui grup propi cou en el PP de Catalunya, que veu que es posa en risc la seva estratègia d'erigir-se en l'assot de l'independentisme.

També l'exdiputat de Ciutadans al Parlament Jordi Cañas ha opinat que "no es pot permetre que Convergència s'atribueixi la representació dels catalans".

stats