Política 20/07/2016

OTAN, justícia social i rebuig als dogmatismes: els matisos ideològics del Partit Demòcrata Català

La formació haurà d'elaborar un codi ètic per complir amb el compromís de "tolerància zero amb la corrupció" que apareix als documents fundacionals

Oriol March
2 min
El Partit Demòcrata Català neix amb un pols pel lideratge executiu

BarcelonaEl Partit Demòcrata Català (PDC) ja té enllestides les versions definitives de les bases fundacionals, de l'estructura organitzativa i dels estatuts que van sortir del congrés dels dies 8, 9 i 10 de juliol. El document fundacional presenta canvis envers la proposta que es va enviar a la militància just una setmana abans del conclave, i els matisos introduïts per tots els sectors hi tenen protagonisme. A la pàgina sis, per exemple, s'hi pot llegir: "El PDC es compromet amb les polítiques de seguretat i de defensa de les organitzacions internacionals en l'àmbit de la seguretat, dins del marc del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN)". Aquesta part es va incloure a través d'una esmena presentada pels liberals, per exemple, mentre que els socialdemòcrates van afegir el terme "justícia social" al costat de "centralitat política" en la fase final del document.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació, que es defineix com a "independentista" i que aquest cap de setmana tria la direcció, no renuncia a la "via unilateral" per assolir que Catalunya "s'organitzi políticament com un Estat independent". El partit, a banda, assegura néixer "des de la societat i per a tota la societat, més preocupat per les persones que presoner de les doctrines, allunyat de plantejaments dogmàtics, de prejudicis o d'extrems ideològics que pretenen tenir respostes per a tot".

Una de les primeres funcions que haurà de dur a terme l'anomenada Comissió per a la Qualitat Democràtica, la Transparència, el Compliment Ètic i Garanties és la d'elaborar un codi ètic destinat a posar en pràctica l'objectiu de "tolerància zero" contra la corrupció. Aquest organisme, igual que la Comissió Econòmica, estarà format per cinc membres i presidit per aquella persona que hagi obtingut més vots entre els associats.

Els càrrecs de la direcció executiva, segons consta a l'estructura organitzativa i als estatuts, hauran de retre comptes a mig mandat davant del consell nacional, que estarà format per un màxim de 300 persones i que es reunirà un cop cada dos mesos. L'assemblea, que substitueix el congrés, es reunirà cada dos anys en lloc dels quatre actuals. Els associats tindran la potestat de revocar càrrecs a través d'una consulta.

stats