Política 02/02/2016

Sánchez vol que Rajoy renuncïi abans de provar-ho ell

El líder del PSOE pressiona el del PP perquè tiri la tovallola i acceptar després l'encàrrec de governar de Felip VI

Ferran Casas
2 min
Felip VI i Pedro Sánchez aquest dimarts al matí a la Zarzuela / EFE

MadridPedro Sánchez, secretari general del PSOE, ha reiterat aquest dimarts davant el rei Felip VI que el seu partit té la determinació de formar un govern "de canvi, progressista i transversal". "Estem disposats a fer un pas endavant, dependrà del que faci Mariano Rajoy, però", ha dit. I és que el líder del PSOE no es mou de la seva posició inicial de respectar els temps que marca la Constitució i prefereix que l'actual president en funcions i líder del PP sigui el primer a moure fitxa. Només si "renuncia a la seva obligació", ja sigui per forçar el PSOE a passar primer o tira la tovallola definitivament, intentarà formar govern. "La democràcia no té dreceres", ha repetit una vegada rere l'altra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem a poques hores de sentir Rajoy, intentarem desbloquejar la situació en breu", ha indicat, donant a entendre que després de veure el rei aquesta tarda, Rajoy podria renunciar definitivament a la presidència del govern per la seva manca de suport. El PSOE espera que Rajoy deixi pas de nou o plegui i que Felip VI ofereixi a Sánchez intentar-ho. A partir d'aleshores obrirà un "diàleg amb tots" i acordarà amb Patxi López, president del PSOE, el temps que es dóna per la investidura. Un fracàs socialista deixaria a Rajoy en opcions de provar aleshores la investidura o optar per unes eleccions.

El líder del PSOE ha indicat que són les seves "conviccions" les que li impedeixen buscar el suport dels independentistes, davant la possibilitat que fos Pablo Iglesias, líder de Podem, qui busqués el seu suport per a un govern liderat per Sánchez.

Sánchez, molt pressionat pels 'barons', arribava a la Zarzuela amb poques expectatives. Ell voldria un pacte amb Ciutadans i l'abstenció de Podem per poder governar, però ni uns ni altres accepten participar en coalicions que incloguin les dues formacions. En tot cas, dissabte passat es va estalviar certa pressió interna en deixar en mans de les bases la validació o no dels pactes de govern. El líder del PSOE ha lamentat els vetos d'uns i altres, però ha estat molt poc clar a l'hora d'explicar quins són els seus potencials aliats en aquests moments, més enllà de descartar els independentistes. "A poc a poc", ha dit quan se li preguntava per C's i Podem.

stats