Política 30/01/2016

El PSOE sotmetrà qualsevol acord de govern a una consulta a la militància

El partit avança el seu congrés i triarà el secretari general al maig. Sánchez cedeix als barons crítics i haurà de passar per les primàries abans d'unes hipotètiques noves eleccions

Dani Sánchez Ugart
3 min
Comitè federal del PSOE, aquest dissabte / EFE

MadridEl PSOE celebra aquest dissabte el seu comitè federal, en què el líder del partit, Pedro Sánchez, rep la pressió dels barons per allunyar-se d'un acord amb Podem i els independentistes, a més de la data del congrés del partit. En el seu discurs d'obertura, el secretari general del partit ha insistit que no pensa votar la investidura de Mariano Rajoy ni de cap altre candidat del PP i ha fet una crida a estendre la mà "a esquerra i dreta" per fer un govern del canvi, en al·lusió a Ciutadans. Però la principal novetat del discurs del líder socialista ha sigut el seu compromís de "negociar amb llums i taquígrafs" i de sotmetre qualsevol eventual acord de govern a l'aprovació del comitè federal i a una consulta a la militància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta consulta, que teòricament no és vinculant, es farà abans que la reunió del comitè federal, segons han explicat fonts socialistes. Això vol dir que, en la pràctica, als barons no els quedarà més remei que ratificar el que hagin dit les bases del partit, deixant-los en fora de joc per decidir els pactes. Sánchez s'ha alliberat així de la pressió dels barons crítics amb la seva gestió de la política de pactes i se la juga al què pensi la militància, en cas que sigui capaç de conformar una majoria.

Però aquesta finta als barons no li ha sortit gratis al líder socialista. Abans del començament del comitè, l'executiva del partit ha decidit avançar el Congrés del partit al 22 de maig, en resposta a les federacions crítiques. D'aquesta manera, es troba una solució intermedia, entre la convocatòria a principis de maig, que demanaven els crítics, i el cap de setmana del 18 i 19 de juny, com volia Ferraz. Però Pedro Sánchez haurà de passar pel procés de primàries i per un congrés abans d'una hipotètica celebració de noves eleccions, que serien a l'estiu. Previsiblement, les primàries, que haurien de ser ratificades al congrés serien a principis de maig.

Sánchez va mantenir ahir reunions bilaterals amb els diferents barons del partit, per expressar-los la seva voluntat de formar govern, però sense demanar ajuda als independentistes d'ERC ni de Democràcia i Llibertat, com ja expressava el document pactat en l'últim comitè federal del 28 de desembre. Les mirades dels dirigents territorials socialistes es concentren en Ciutadans, un canvi d'opinió dels quals -Albert Rivera ha dit de moment que no vol participar d'un pacte de perdedors- seria l'única opció per desencallar la investidura.

A l'entrada de la reunió, les mirades s'han concentrat en la presidenta andalusa, Susana Díaz, erigida com a líder del corrent més crític amb Sánchez que, no obstant, s'ha centrat a minar les possibilitats del secretari general per formar govern a còpia de criticar Iglesias, de qui, ha dit, està "cansada" perquè aquests dies no cessa de "parlar, inferir i posar-se amb els militants i dirigents socialistes". A la vegada, Díaz ha tornat a descartar amb rotunditat un pacte "ni amb el PP ni amb Rajoy" i ha rebutjat parlar de la data del congrés socialista.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, a l'entrada del comitè federal del PSOE, aquest dissabte / EFE

Altres dirigents més alineats amb Sánchez li han mostrat el seu suport per intentar formar govern. És el cas de la secretària general del PSOE de Madrid, Sara Hernández, que li ha mostrat el seu suport perquè "explori totes les vies" possibles d'acord per formar govern, sense deixar fora explícitament ni tan sols els independentistes.

stats