Política 21/02/2012

Rosa Díez reclama uns "judicis de Nuremberg" per a ETA

PP i PSOE titllen d'"oportunista i demagògica" la moció d'UPyD que perseguia la il·legalització de Bildu i Amaiur

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa portaveu d'Unión Progreso y Democracia (UPyD), Rosa Díez, ha fet una defensa encesa de la moció que ha presentat al Congrés dels Diputats i que perseguia il·legalitzar les marques polítiques de l'esquerra abertzale, Bildu i Amaiur. Una pretensió que no tirarà endavant perquè s'hi oposen, entre d'altres, els dos grans partits de la cambra baixa: PP i PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Díez ha posat l'accent en la idea que, segons ella, ETA –"una organització totalitària"– no serà derrotada del tot si no es derrota el seu relat. "La lluita contra ETA no acabarà fins que a Espanya hi hagi uns judicis de Nuremberg", ha dit en referència als processos per jutjar el nazisme després de la Segona Guerra Mundial. Díez ha acusat els diputats d'Amaiur de justificar el discurs de fons d'ETA i ha preguntat a la resta dels diputats si acceptarien que al Congrés hi haguessin diputats que justifiquessin "la pederàstia o l'ablació encara que no la practiquessin".

Populars, socialistes i CiU han carregat amb duresa contra ella per "no buscar la necessària unitat" en la lluita contra ETA. El més crític amb UPyD ha estat el diputat del PP, Leopoldo Barreda, que ha dit que amb aquest debat "només es freguen les mans els diputats d'Amaiur". "Sembrar insídies és la forma més acabada de la covardia política", ha assegurat. La majoria de grups consideren "oportunista i demagògica" la proposta de Rosa Díez.

El socialista Ramón Jáuregui ha dit que no és moment d'il·legalitzacions i ha apel·lat a "la política gran i noble per escriure entre tots la pau sense ETA". El PNB diu que Díez i l'esquerra abertzale "s'alimenten mútuament" i que, amb actituds com aquestes, s'explica per què Díez "no es presenta" pel País Basc i ho fa per Madrid.

stats