Política 28/03/2017

El PP demana una declaració del Parlament per rebutjar 'l'escrache' d'Arran a la seu dels populars

La diputada Esperança García considera que "totes les idees són defensables sempre que no es faci servir la violència"

Mireia Esteve
3 min
La Junta de Portaveus d'aquest dimarts al Parlament

BarcelonaEl PP ha demanat a la junta de portaveus del Parlament que doni suport a una declaració institucional de rebuig a 'l'escrache' d'Arran d'aquest dilluns a la seu dels populars catalans. La diputada del PP al Parlament Esperança García ha denunciat que l'intent d'ocupació d'ahir és "intolerable" i demostra que hi ha alguns col·lectius que "no respecten les llibertats ni les regles mínimes de la democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García considera que el Parlament, com a institució, s'hi ha de pronunciar perquè considera que els que creuen en la política han de tenir clar que "totes les idees són defensables, sempre que no es faci servir la violència". Els populars, de moment, han presentat la proposta de declaració institucional que esperen que s'aprovi en la propera junta de portaveus.

La diputada popular també ha explicat que Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot han demanat temps per valorar el text. García creu que és "difícil" que els que eren "presents" a l'acció d'Arran -en referència a la CUP- renunciïn a "exercir la violència com a forma de fer política", però veuria "preocupant" que la resta de forces polítiques "no consideressin la violència com a topall inadmissible".

Per al PP, la "violència" que han denunciat que va patir la seva seu hauria de ser un fet "insòlit" en democràcia i ha criticat la presència a l'acte de l'exdiputat de la CUP David Fernández i de l'actual diputada Anna Gabriel. El president dels populars catalans, Xavier García Albiol, ja va anunciar ahir que han posat els fets en mans de la justícia, i també s'ha referit a la denúncia que han presentat contra Gabriel i Fernández i també contra Arran.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anat més enllà. En declaracions a 8TV, Santamaría veu "molt greu" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "no hagi trencat amb la CUP" després de l'acció d'Arran d'aquest dilluns. En aquest sentit, la vicepresidenta considera que la CUP està intentant "silenciar el PP" i intentant "escapçar" la democràcia.

C's donarà suport al text

Ciutadans se sumarà a la declaració de la junta de portaveus. El portaveu adjunt al Parlament del partit taronja, Fernando de Páramo, ha manifestat "tot el suport" al PP i ha recordat que els polítics del seu partit han patit en primera persona situacions com la que ahir es va viure a la seu del PP a Barcelona. Per exemple, al president del partit, Albert Rivera, la CUP li va organitzar un 'escrache' a la Garriga, població en què residia fins fa pocs anys. "La CUP té tots els canals democràtics per expressar les seves idees i no estem d'acord que faci servir la intimidació i la violència per pressionar altres partits que no opinen com ells", ha indicat. "Nosaltres sempre estarem al costat dels demòcrates", ha conclòs.

Per la seva banda, els socialistes també han donat suport a la declaració institucional proposada pel PP. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha expressat la seva "solidaritat" amb els populars davant dels fets d'ahir, ja que ho consideren un "atac al pluralisme". "Aquest tipus d'actituds són inadmissibles en democràcia", ha lamentat.

JxSí dona suport a la condemna de l'escarni

En roda de premsa, Junts pel Sí ha anunciat el suport a la declaració promoguda pel Partit Popular, tot i que han sol·licitat modificacions. Al llarg de la tarda està previst que es tanci el text final.

El portaveu adjunt, Roger Torrent, ha condemnat "sense matís" l'intent d'ocupació de la seu del PP. "El procés serà pacífic i democràtic o no serà", ha afirmat.

Malgrat que, probablement, la declaració rebrà el suport de tots els grups menys la CUP, el text tindrà la consideració d'un acord de la junta de portaveus. Per ser una declaració institucional i elevar-se el plenari, hauria de tenir el vistiplau de tots els grups.

stats