Política 11/02/2016

Les reaccions a la consulta sobre BCN World: Rull evita mullar-se mentre el PP furga en les diferències a JxSí

ICV defensa una consulta a tot el territori mentre C's considera que no és el mecanisme més "adient". Els alcaldes també discrepen sobre "qui" hauria de decidir sobre el macrocomplex

Ara
5 min
El projecte de BCN World està planificat en terrenys que pertanyen, majoritàriament, a Salou. Està projectat al costat de Port Aventura.

BarcelonaLa divisió al Govern s'ha evidenciat en els darreres hores sobre el projecte de BCN World. Si aquest complex ja va ser objecte de polèmica en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP és ara la primera discrepància a les files de CDC i ERC: si dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, proposava una consulta al territori sobre el projecte, ahir el vicepresident, Oriol Junqueras, va demanar obrir-la a tots els catalans amb l'argument que BCN World tindrà impacte "per a tot el país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En vista de les diferències, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha optat per destacar aquest dijous l'element en comú dels membres del govern: tots opten per la consulta com una eina de "consens". Ara, cal treballar en el "què", el "qui" i el "quan", ha assegurat Rull en declaracions als mitjans al Prat de Llobregat, posant en valor que des de l'executiu s'estigui d'acord en que preguntar sobre el macrocomplex pot ser una manera de resoldre les diferències entre els socis de govern. Ara bé, ha evitat mullar-se sobre quina creu que seria la millor opció: que es consulti a tots els ciutadans o només els directament afectats en el territori.

Puigdemont i Junqueras van mantenir ahir una reunió al Palau de la Generalitat amb els directius de Hard Rock, una multinacional que figura a la llista d'inversors del macrocomplex hoteler i d'oci. Hard Rock va expressar l'interès per invertir 2.500 milions d'euros en el projecte, cosa que no implicaria cap cost per al Govern.

De Vila-Seca i Salou a les Terres de l'Ebre

Els alcaldes discrepen sobre qui ha de votar

Els membres del Govern no són els únics que discrepen sobre "qui" ha de participar a la consulta, els alcaldes de la zona tampoc estan d'acord. L'alcalde de Tarragona, Félix Ballesteros, s'ha mostrat partidari aquest dijous, en una entrevista a Rac1, de circumscriure la consulta a les dues ciutats afectades, Salou i Vila-seca, o com a màxim la comarca del Tarragonès. En canvi, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha defensat que es pregunti a tot el Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.

Tot i aquesta discrepància, però, els alcaldes de la zona sí que estan d'acord amb què no ha de ser tot Catalunya qui es pronunciï sobre el macrocomplex. "No sé si un del Pirineu pot apreciar els efectes econòmics d'una inversió com aquesta. [Votarien] inhibit d'aquestes qüestions", ha argumentat Bel.

PP

Albiol titlla la consulta de "disbarat"

El PP ha aprofitat, aquest dijous, aquesta diferència de criteri per furgar en les diferències en l'executiu català. En una atenció als mitjans, recollida per l'ACN, el líder popular, Xavier García Albiol, ha demanat a Junqueras que sigui coherent i defensi que en un referèndum d'independència han de votar tots els espanyols. En aquest sentit, ha celebrat que el líder republicà hagi "vist la llum" en voler demanar a tot el país i no només al Camp de Tarragona sobre el macrocomplex. "El que afecta una part afecta al tot", ha considerat Albiol.

Tot i així, el coordinador general del PP a Catalunya ha volgut deixar clar que per a ells consultar sobre BCN World és una idea "esbojarrada", ja que significa traslladar les responsabilitats del Govern a la ciutadania. És per això que Albiol ha anunciat diverses iniciatives parlamentàries per refermar el suport del seu grup al projecte, una interpel·lació i diverses mocions a les que espera tenir el suport de CDC, C's i el PSC.

CUP

Els cupaires ratifiquen la seva oposició al projecte i avalen una consulta a tot el territori

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha manifestat el rebuig al macrocomplex d'oci BCN World tal com s'ha plantejat fins ara i s'ha alineat amb Junqueras a l'hora de defensar una consulta a tot Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, la diputada ha considerat que el projecte estimula un model productiu basat en el joc que contradiu la tradició catalana i que, a més, té implicacions en l'estructura impositiva.

"Vam discutir molt amb JxSí sobre BCN World, i entenem que està aturat. Qui governa no és ni CDC ni ERC, sinó una coalició electoral que portava una cosa concreta en el seu programa electoral", ha assenyalat.

PSC

Els socialistes acusen el Govern de "passar la pilota" als ciutadans

El Partit Socialista ha acusat el Govern de "passar la pilota" als ciutadans sobre BCN World perquè hi ha divisió en el si de l'executiu. "El president vol fer una consulta a la zona, els alcaldes del seu partit no ho veuen clar i el vicepresident vol fer-la a tota Catalunya", s'ha queixat la portaveu del partit al Parlament, Eva Granados.

Abans de posicionar-se sobre la consulta que va plantejar el president de la Generalitat, Granados ha demanat al Govern que aclareixi la seva posició, que digui què vol preguntar, a qui i quan, i ha advertit que els inversors els estan traslladant la seva "preocupació" per la dilació que estan observant en el projecte.

ICV

Els ecosocialistes defensen una consulta a tot el territori

La portaveu d'ICV, Marta Ribas, ha defensat que la consulta sobre BCN World s'ha de fer a tot el país. Ha assegurat, en una roda de premsa a la seu del partit, que la idea és "benvinguda" però ha lamentat que no s'hagi plantejat abans perquè els ciutadans decideixin "quin tipus de país" volen i per quins sectors econòmics "cal apostar".

Això sí, els ecosocialistes insten el Govern a fer un procés de consulta "amb garanties", fet que implica un "procés d'informació de deliberació" previ.

C's

El partit taronja rebutja la consulta

El secretari general de C's, Carlos Carrizosa, ha rebutjat clarament la idea de fer una consulta sobre BCN World. Malgrat que C's és partidari del macrocomplex si no és que rep un tracte de favor respecte altres projectes d'inversió, Carrizosa ha considerat que fer una consulta "no és el més adient" per decidir si s'ha de tirar endavant o no aquest complex.

El de C's tampoc a desaprofitat l'oportunitat per carregar contra les diferències al Govern i per retreure a Oriol Junqueras que defensi una consulta a tot Catalunya per decidir sobre BCN World i, en canvi, s'oposi a que tots els espanyols votin en un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Cambres de Comerç

Aproven per unanimitat el macrocomplex

En un comunicat, el Consell General de les Cambres de Catalunya ha expressat el seu suport a BCN World perquè beneficiaria l'economia de Tarragona i de Catalunya. Segons van acordar per unanimitat els presidents de les 13 cambres catalanes, el projecte complementaria l'oferta turística existent i "permetria captar un públic més ampli i reduir l'estacionalitat".

A més, recorden que Tarragona és la província "més castigada per la crisi econòmica" i consideren que el macrocomplex permetria generar ocupació directa i indirecta per paliar els efectes de l'atur.

stats