Política 17/09/2015

El PP posa la primera pedra per frenar el procés des del TC

Imposa sol al Congrés una reforma exprés perquè l’alt tribunal pugui inhabilitar Mas

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El PP preveu que la reforma del Constitucional entri en vigor a finals d’octubre, just abans que Rajoy dissolgui les Corts i convoqui eleccions generals.

MadridLa campanya del 27-S va aterrar ahir de ple a l’hemicicle del Congrés amb el debat de la reforma exprés del Tribunal Constitucional (TC). El corró de la majoria absoluta del PP va imposar la presa en consideració d’una proposició de llei per intentar ofegar amb la llei el procés. Si no hi ha cap contratemps d’última hora, el govern de Mariano Rajoy haurà aconseguit que en un temps rècord de menys de dos mesos ja entri en vigor una legislació feta ad hoc per poder inhabilitar el president de la Generalitat. De fet, els populars no van ni esforçar-se ahir a intentar maquillar el seu propòsit. Però Rajoy va optar per apartar-se’n i no presidir el debat a l’hemicicle. Un cop més, la Moncloa intenta demostrar, de portes enfora, que no mou els fils en contra del procés i que simplement se cenyeix a les respostes de l’àmbit judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, no va deixar de citar Artur Mas -a qui va acusar de patir un delírium trèmens- durant tota la seva defensa de la llei. “A ningú li sortirà gratis desacatar les sentències del TC”, va advertir després d’acusar la Generalitat d’haver posat de manifest una única actitud: “L’incompliment com a resposta, el desacatament com a conducta i la deslleialtat institucional com a bandera”. Hernando va abanderar un dels discursos més durs contra el camí sobiranista que s’han sentit des de l’hemicicle del Congrés aquesta legislatura: va arribar a titllar l’independentisme de “tribu” i va considerar que el català és una llengua espanyola.

El PSOE promet derogar la llei

De nou, el viacrucis del 27-S va convertir-se en la primera etapa del camí a la Moncloa i la reforma del Constitucional va provocar un dur enfrontament entre els dos grans partits espanyols. El PSOE va acusar Rajoy de menysprear Catalunya i de “cremar tots els ponts per obtenir vots a la resta d’Espanya”. “A pocs dies de les eleccions catalanes ha decidit desfigurar les funcions del TC al servei del comitè de campanya del PP”, va dir el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando. Però el partit de Pedro Sánchez va limitar-se a aferrar-se al caràcter “electoralista” de la mesura i va intentar passar de puntetes pel procés. Això sí, es va comprometre a derogar la llei si tornen a governar.

Tant CDC com ERC i ICV van advertir el PP que fracassarà en l’intent d’aturar el procés. “Vostè m’ha insultat a mi, a Mas i a 1,8 milions de catalans -va dir el portaveu de Convergència, Pere Macias-. ¿Passarem tots pel TC?” El diputat d’Esquerra Joan Tardà va assegurar que els catalans “no tenim por” i va acusar Rajoy de voler recuperar el Tribunal de Garanties republicà que va empresonar Lluís Companys. Joan Coscubiela, d’ICV, va titllar la llei de “reforma encoberta de la Constitució”.

Amb la reforma, Rajoy busca convertir el TC en una mena de sala penal amb capacitat d’actuar contra els que no acatin les seves resolucions, cosa que preveu el full de ruta de Junts pel Sí. Perquè el Congrés aprovi la llei serà necessari un altre tràmit el 29 de setembre. Després la norma ja passarà al Senat i està previst que el govern espanyol ja pugui ordenar una inhabilitació exprés de càrrecs institucionals a principis de novembre.

Sí al debat de l’Estatut valencià

En una sessió maratoniana, el Congrés també va aprovar ahir tramitar la reforma de l’Estatut valencià, que pretén blindar les inversions estatals. De totes maneres, la dissolució ben aviat de les Corts farà impossible aprovar aquesta legislatura un text bloquejat pel PP durant quatre anys. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que va ser present ahir al debat al Congrés, va demanar al PP que vagi més enllà dels “gestos” i demostri “de veritat” la seva voluntat de millorar les inversions al País Valencià.

stats