Política 29/08/2017

El PP diu que la llei de transitorietat vol crear una "dictadura autoritària" inspirada en Veneçuela

El líder del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, matisa les seves paraules sobre l'ús de l'article 155 de la Constitució i afirma que és un "últim recurs" davant d'una situació "d'excepcionalitat"

Marc Toro / Núria Orriols
2 min
El portaveu del PP català al Parlament, Alejandro Fernández, en una imatge d’arxiu a la sala de premsa de la cambra catalana.

BarcelonaCom la resta de l'oposició, el PP a Catalunya troba "inaudit" que aquest dimarts la mesa no hagi admès a tràmit ni la llei del referèndum ni la de transitorietat. "No sabem si s'aprovaran", ha dit el portaveu parlamentari del partit, Alejandro Fernández. La seva roda de premsa, però, s'ha centrat a disparar amb duresa contra la llei de transitorietat jurídica. Al seu parer, la norma pretén crear una "autocràcia o una democràcia orgànica, que és un eufemisme per anomenar les dictadures autoritàries", ha dit. I després d'afirmar que "veu la mà de la CUP" en aquesta llei, també ha destacat que el text té una "claríssima inspiració en l'anomenada constituent de Veneçuela".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta comparació, ha insistit, no és "frívola o precipitada", i ha volgut argumentar-ho en quatre punts: "Es produeix una vulneració de drets de diputats en el procés de tramitació de la llei"; "s'ha produït una claríssima anul·lació i derogació de la llei vigent sense respectar els mecanismes de reforma de les lleis vigents"; "es trenca la separació de poders: el poder judicial queda clarament sotmès al poder executiu", i "es produeix una nova ubicació de la sobirania constituent. I no en els ciutadans lliure i iguals, sinó en un entramat d'institucions o organitzacions liderat per l'ANC que, de manera assembleària, dissenyaria la nova arquitectura institucional".

Davant d'aquesta situació, Fernández s'ha mostrat convençut que el govern espanyol respondrà de manera "proporcionada, equilibrada i ajustada a dret". No ha volgut pronunciar-se, però, sobre la possible aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, un mecanisme que Xavier García Albiol, líder del PP a Catalunya, no va descartar dilluns. Aquest dimarts, però, el mateix Albiol ha matisat que el 155 està sobre la taula com a "últim recurs" davant d'una situació "d'excepcionalitat". "Desitjo que no s'hagi d'aplicar i crec que no hi arribarem", ha admès Albiol, i ha recordat que l'Estat té mesures "alternatives" per evitar que es posin les urnes. En aquest sentit, el dirigent popular no ha dubtat que el Govern ja hagi obtingut les urnes, però ha assegurat que no serviran per a un referèndum. "Els estan enredant com a 'xinos'", s'ha dirigit Albiol als catalans.

stats