Política 06/03/2017

El PSC es compromet a acatar les decisions del PSOE de "naturalesa i rellevància constitucional"

El document d'actualització del protocol d'unitat subratlla que els "acords de governabilitat i la política de coalicions, pactes i aliances electorals" dels socialistes catalans seran "analitzats i consensuats" entre els dos partits

Marc Toro
3 min
La gestora eternitza la resposta al pols amb el PSC i els crítics

BarcelonaEl PSC i el PSOE han enterrat aquest dilluns les destrals de guerra. Les executives dels dos partits han aprovat un document d'actualització del protocol d'unitat, vigent des del 1978, que posa punt final a la crisi que va esclatar quan els socialistes catalans van decidir mantenir el 'no a Rajoy' desacatant la decisió del comitè federal d'abstenir-se en la investidura del president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, al qual ha tingut accés l'ARA, té poc més de tres pàgines i no estableix grans canvis, però sí que subratlla tant el "reconeixement i respecte mutu de l'autonomia de les dues organitzacions" com la "confiança i lleialtat" i l'"equilibri en les relacions polítiques i organitzatives". Amb tot, es destaca que "correspon al PSOE la definició de la posició política dels socialistes en els assumptes de naturalesa o rellevància constitucional i "aquells l'aplicació dels quals excedeix de l'àmbit territorial de Catalunya".

En aquesta categoria s'inclouria el conflicte territorial entre Catalunya i l'Estat i, també, decisions com la polèmica posició del PSOE en relació amb la investidura de Rajoy. "Les dues organitzacions reconeixen el comitè federal com a únic àmbit de decisió en relació amb la investidura del president del govern [espanyol]", diu el text. Tot i que assegura la "intervenció" del PSC en aquests temes "mitjançant la participació en els òrgans del PSOE", també deixa clar que els socialistes catalans es comprometen a "l'aplicació en el seu àmbit territorial de les posicions polítiques i resolucions adoptades" a Madrid.

Consens previ en acords de governabilitat i aliances electorals

Pel que fa a la política d'aliances, i en la línia del que ja havien revelat les dues formacions, el text diu que el PSC continuarà establint "les línies fonamentals de la política electoral" i les "aliances" a Catalunya, si bé afegeix: "La celebració d'acords de governabilitat, la política de coalicions, pactes i aliances electorals seran analitzades i consensuades en la comissió de coordinació política PSOE-PSC".

Una comissió que, gairebé inactiva des que es va crear el 2013, ha de tenir un paper clau d'ara endavant per al "seguiment, avaluació i decisió sobre les qüestions recollides" en l'acord entre els dos partits. L'òrgan "estarà integrat pel secretari general del PSOE, el primer secretari del PSC, dos membres de l'executiva del PSOE, dos membres de l'executiva del PSC i dos membres del grup parlamentari federal del PSOE al Congrés, un en representació de cada partit", estableix el document.

Els militants del PSC no s'han d'inscriure per votar a les primàries del PSOE

Pel que fa al congrés federal del PSOE (que tindrà lloc el 17 i 18 de juny), "inclosa l'elecció del secretari general", l'acord fixa que "hi podran participar els que tinguin la condició de militants del PSC, sempre que compleixin els requisits exigits als del PSOE i s'integrin en un cens amb validesa per a tot el procés congressual". En una nota al peu, s'aclareix que "els responsables d'organització de PSOE i PSC determinaran el procediment perquè els afiliats i les afiliades del PSC traslladin la seva voluntat d'incorporar-se a aquests censos".

D'aquesta manera, Ferraz passarà a tenir accés al cens del PSC, si bé els socialistes catalans no s'hauran d'inscriure en un cens específic -així s'havia apuntat en un primer moment-, tal com ha confirmat el secretari d'organització dels catalans, Salvador Illa, en roda de premsa. En el cens per a les primàries, ha dit, quedaran inscrits tots els militants del PSC que estiguin al corrent de pagament -igual que els del PSOE-, sempre que no manifestin la seva voluntat expressa de no voler participar a la votació. La xifra actual de militants del PSC és d'uns 17.000, 14.000 dels quals complirien les condicions per participar a les primàries.

A l'espera de veure com es plasmen els continguts del document, el president de la gestora, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, signaran aquest dimarts l'acord en un acte amb roda de premsa a Ferraz.

stats