Política 06/09/2017

El PSC presentarà un recurs d'empara al TC "en defensa dels drets dels diputats" al Parlament

L'oposició denuncia que no es pugui demanar un dictamen al CGE sobre la llei del referèndum

G.pruna / A.moldes / M.roger / N.orriols / O.serra / M.toro
3 min

BarcelonaEl PSC presentarà "immediatament" un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) en considerar que la supressió de la possibilitat de demanar un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre la llei del referèndum "certifica la pèrdua de drets dels diputats i els grups de l'oposició" al Parlament. "En defensa d'aquests drets, el meu grup presentarà un recurs d'empara davant del TC", ha anunciat al ple d'aquest dimecres el primer secretari del partit, Miquel Iceta. En paral·lel, i davant el veto de la mesa, els socialistes han presentat directament al registre del CGE la seva petició de dictamen -Cs n'havia sol·licitat una altra-. Cs i el PP també podrien demanar un recurs d'empara al TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el PSC com Cs, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i el PP estan fent mans i mànigues per evitar el debat i l'aprovació exprés de la llei del referèndum que pretenen fer aquest dimecres Junts pel Sí (JxSí) i la CUP. Des de primera hora del matí han aixecat la veu contra l'admissió a tràmit de la norma -i contra la seva publicació al butlletí del Parlament- i han protestat enèrgicament quan les forces independentistes han inclòs, a través de l'article 81.3 del reglament, el debat i la votació del text a l'ordre del dia del ple. La supressió dels tràmits parlamentaris de la llei, a excepció de la presentació d'esmenes, ha tensat encara més l'hemicicle.

Entre els quatre grups de l'oposició han forçat, de moment, fins a quatre reunions de la mesa i quatre més de la junta de portaveus, a força de demanar la reconsideració de les decisions preses per l'òrgan rector de la cambra. Així mateix, han demanat reiterats torns de paraula a l'hemicicle, i han denunciat que s'estan vulnerant els drets dels diputats. Alguns dels portaveus han arribat a escridassar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no acceptar les peticions ni de lectura de l'informe dels lletrats de la cambra on avisen que la llei del referèndum xoca amb les resolucions del TC.

Un dels punts que ha generat més debat ha sigut la validesa o no de la publicació al Butlletí Oficial del Parlament de l'admissió a tràmit de la norma, un tràmit que s'ha fet a primera hora del matí. L'oposició considera que és "nul·la de ple dret" perquè no ha sigut autoritzada pel secretari general del Parlament, Xavier Muro, i perquè s'ha fet únicament per decisió dels quatre membres de la mesa de JxSí. La coalició independentista, però, argumenta que el reglament no especifica qui ha d’ordenar aquesta publicació.

Catalunya Sí que es Pot, en veu de Joan Coscubiela, ha avisat que no es respecten els drets dels diputats i que s'està fixant un "precedent" perillós de cara el futur. "La majoria no pot suspendre els drets", ha assegurat Coscubiela. El diputat i líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, però, s'ha desmarcat de les paraules del seu portaveu i ha demanat ja que s'abandoni el debat sobre el reglament i s'encari la discussió real sobre el referèndum.

També ha demanat de forma excepcional la paraula el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo Saavedra, perquè considera que el període d'esmenes a una llei -Forcadell ha concedit dues hores- no pot ser fixat pel plenari sinó per la mesa del Parlament. "Ens estem posant en un territori molt perillós [...] No podem picotejar la institució del Parlament", ha dit. El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, s'ha dirigit directament a la "presidenta, expresidenta de l'ANC i mà de Puigdemont al Parlament": "La meitat de l'hemicicle està cometent un abús contra la democràcia i contra els catalans".

Forcadell s'ha negat a tornar a convocar la mesa de la cambra per evitar que s'allargui més el debat, però sí que ha acceptat suspendre el ple perquè els grups poguessin preparar les esmenes. Un cop s'ha reprès, i a petició de Cs, Forcadell també ha acceptat ampliar el període per presentar esmenes fins després de la sessió de control al Govern.

stats