PROCÉS SOBIRANISTA
Política 04/09/2017

El PSC cridarà a no votar l’1-O però vol evitar el frontisme contra el Procés

Els socialistes fan equilibris per distanciar-se del discurs de Cs i el PP i guanyar centralitat

Marc Toro
4 min
El PSC cridarà a no votar l’1-O però vol evitar el frontisme contra el Procés

BarcelonaEl PSC fa mesos que demana als seus alcaldes que no col·laborin en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Ara, però, ha decidit anar un pas més enllà i farà una crida a la ciutadania perquè no hi participi. Així ho va explicar el primer secretari del partit, Miquel Iceta, en una entrevista publicada ahir a l’agència Efe. Segons va argumentar el líder socialista, la llei de transitorietat jurídica que Junts pel Sí i la CUP preveuen aprovar aquesta setmana té només dos objectius: intentar demostrar al món independentista que van de debò i “atemorir” els no independentistes perquè acudeixin a votar no i així aconseguir una participació mínima que legitimi el resultat. De fet, els socialistes ja han avançat que no participaran ni en la votació de la llei ni en la norma que regula el referèndum de l’1 d’octubre. Tampoc ho faran els grups parlamentaris del PP i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest gir en el missatge i la imatge d’unitat d’acció amb el popular Xavier García Albiol i la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que es produirà en el ple d’aquesta setmana, podria complicar l’objectiu del PSC fins a l’1-O: evitar el frontisme per recuperar la centralitat a Catalunya. Un exemple: després de la manifestació unitària contra el terrorisme del 26 d’agost, el PSC no va fer declaracions. Mentre el PP i Ciutadans carregaven durament contra les estelades que van aparèixer a la marxa acusant els partits i les entitats sobiranistes de polititzar els atemptats jihadistes, els d’Iceta guardaven silenci. No va ser fins al dilluns següent que el primer secretari es va pronunciar sobre la polèmica, i ho va fer per minimitzar-la: qui va voler introduir un accent polític en la manifestació era “una minoria”, va assegurar.

El partit està convençut que el referèndum fracassarà i ja pensa en les pròximes eleccions, en les quals buscarà capitalitzar, amb la seva proposta federal, el vot catalanista moderat. “Per això necessitem una posició de serenor”, admet un dirigent, mentre que un càrrec local confirma que la intenció és fer “declaracions molt més tranquil·les” que les del PP i Ciutadans. “Hem de demostrar que som federalistes, no unionistes: no dispararem a discreció contra tothom”, afegeix.

"No fer trencadissa"

És la mateixa conclusió a què es va arribar en una trobada al juliol entre militants i càrrecs públics i orgànics que va tenir lloc a la federació del PSC de Barcelona. “En general vam coincidir que hem de mantenir-nos en el nostre propi discurs i subratllar la nostra proposta, no cedir davant la polarització i oferir-nos com a opció per a la gent que potser no és socialdemòcrata però busca algú que assereni i pugui obrir un temps nou”, expliquen fonts presents a la reunió, que va tenir rèpliques en federacions de tot el país. Malgrat que de moment no hi ha una consigna del partit en aquest sentit, les mateixes fonts confirmen que “la posició del PSC vol ser temperada, intentant no fer trencadissa”.

¿I com s’aconsegueix tenir un discurs moderat però al mateix temps d’oposició frontal al referèndum? Un càrrec de la direcció admet que no serà fàcil. “Fer una campanya dient «No vagis a votar» és horrorós. Hem de buscar la fórmula per animar la gent a no votar a partir de la nostra proposta”. La intenció dels de Miquel Iceta també topa amb un PSOE que els últims dies ha apujat el to contra el Procés. Dimarts passat, l’endemà que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy acordessin per telèfon coordinar la resposta contra la llei de transitorietat jurídica, la portaveu dels socialistes espanyols, Margarita Robles, va arribar a dir que “s’haurien de retirar les urnes” si l’1-O obren els col·legis electorals. Una declaració que el PSC no va voler avalar ni desautoritzar en públic.

En privat, això sí, diversos dirigents consultats reconeixen que no és la línia que vol seguir el PSC. “Demanarem prudència al PSOE”, assegura un membre de l’executiva de Miquel Iceta. Al llarg de les setmanes vinents, de fet, hi haurà una “coordinació amb el PSOE sobre l’argumentari” que es desplegarà -tant en intervencions públiques com a les xarxes socials- a mesura que s’acosti la data de l’1 d’octubre, segons expliquen fonts socialistes.

Confiança en l’efecte Sánchez

Tot i que hi pugui haver sortides de to de dirigents del PSOE, la sensació general al PSC és que la nova direcció a Ferraz suma més que resta. El compromís de Pedro Sánchez amb la plurinacionalitat de l’Estat és vist pels socialistes catalans com el seu principal actiu per fer viable la tercera via als ulls de la ciutadania. Precisament avui l’executiva de Sánchez desenvoluparà les propostes recollides a la Declaració de Barcelona, el document acordat fa gairebé dos mesos amb el PSC que fixa el setembre com a punt de partida de la reforma constitucional.

Es tracta d’un procés, però, que ara mateix no compta amb una majoria favorable suficient al Congrés i, amb les enquestes a la mà, tampoc entre la ciutadania de Catalunya. “Pagarem el preu que calgui per mantenir la temperància”, insisteix un diputat socialista.

stats