Política 24/01/2013

"El PSC no ha volgut votar la declaració, els hem perseguit dies i dies": Mas després del ple, en 10 frases

El president de la Generalitat diu en una entrevista a '8 al dia', a 8TV, que amb Madrid "hi ha d'haver voluntat de negociació però no d'entregar-nos"

Ara
3 min
Artur Mas, entrevistat a 8TV

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha analitzat el ple en què s'ha aprovat la declaració de sobirania i la situació política de Catalunya en conjunt en una entrevista al programa '8 al Dia', de Josep Cuní, a 8TV. Us la resumim en 10 fragments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "El PSC no ha votat la declaració perquè no ha volgut, l'hem perseguit dies i dies, oferint-li tota mena de solucions. El que demanaven al final era diluir del tot com un terròs de sucre. Ara bé, el PSC és un partit molt important i no acabo d'entendre què fa a l'altra riba, amb el PP i C's. (...) Diuen que el terme sobirania porta a la il·legalitat i que tot ha de ser d'acord amb el govern espanyol. I jo els dic que llavors és deixar el dret a decidir dels catalans en mans del govern del PP i la seva majoria absoluta, i ja sabem com actua".

2. "No crec que el PSC estigui en descomposició i tampoc no estem en el moment de fer una política de minimitzar l'adversari, sinó de fer pinya, no hi ha ningú que sobri, nomes no hi seran els que no ho vulguin".

3. "El 2014 hi ha eleccions europees i també el referèndum escocès. Ens interessa aquesta coincidència per a la consulta? És una pregunta que m'estic fent, no en tinc la resposta, i no ensenyarem totes les cartes d'entrada".

4. "Amb Espanya hi ha d¡'haver voluntat de negociació, no d'entregar-nos. (...) Els contactes amb Madrid [per preparar la consulta] començaran relativament aviat. Alguns seran públics i d'altres seran discrets, perquè quan les coses són tan públiques és impossible negociar i dialogar com cal perquè tothom s'ha de significar molt. I hem de procurar que la consulta tingui tota la força juridica possible, com a Escòcia".

5. "Els resultats CiU en les eleccions no van ser un càstig personal, m'he trobat amb moltes reaccions positives. Les retallades, ja se sap que hi ha gent que les encaixa deixant de votar el que havien votat, i potser no pensen que un altre també les hauria hagut de fer".

6. "[Sobre les crítiques de Montoro pel dèficit català, superior al límit fixat] Madrid va donant lliçons com ells si fossin uns mestre Tites, i ells són els primers que no compleixen".

7. "[A la pregunta "quin dia es va fer independentista?"] Jo no m'anomeno aixi, però podem utilitzar aquest terme per entendre'ns. Jo estava en la línia d'intentar entendre'ns amb Espanya, europeitzar-la, inculcar-hi la mentalitat de l'economia productiva, perquè pensàvem que si eren un país modern tractarien Catalunya amb respecte. (...) Moltes dècades després, la sentència del TC va ser letal, humiliant".

8. "[Sobre la tensió d'aquesta setmana entre CDC i UDC per l'escrit de crítica a Duran de CDC de Barcelona] Ha estat una dificultat afegida completament inoportuna. La federació de CDC de Barcelona no va estar encertada. A no ens posem al lloc de l'altre. Alguns dirigents d'UDC han fet un esforç molt gran per incorporar-se al dret a decidir i fins i tot assumir el projecte d'estat propi que portàvem al programa. No era fàcil i hi hem de donar valor".

9. "[Sobre la possibilitat que la fiscalia demani la imputació d'Oriol Pujol pel cas de les ITV] Si el fiscal demana imputació, no vol dir que el jutge ho accepti, i una imputacio no és una sent¡emcia de culpabilitat".

10. "[Sobre si sospita que les clavegueres de l'Estat estan en marxa davant del procés català] No és que ho sospiti, és que en tinc proves. Tots saben el que va passar abans de les eleccions i aquell muntatge portava un segell d'una cosa que es diu UDEF que és de la policia de l'Estat. Si això va sortir aleshores va ser perquè estàvem en campanya amb un programa molt clar, que causava una enorme irritació en estaments de l'Estat que tenen molt poder i que l'exerceixen sense miraments. Aquí a vegades anem a amb el lliri a la mà".

stats